OSUĐENI RATNI ZLOČINAC I ZAKLETI USTAŠA DO KRAJA: Ovo je Božo Bačelić, čovek koji se nije pokajao

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Božo Bačelić, jedini pravomoćno osuđeni za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995., nakon izlaska iz zatvora otvorio je ugostiteljski objekt koji je nazvao ‘Кrilnik’, po najvišem činu u Ustaškoj vojnici i HOS-u, te je s Markom Skejom usred Кnina uzvikivao ‘Za dom spremni’

Ukoliko vas put nanese u Grebašticu, malo ribarsko mjesto kraj Šibenika, velika je vjerojatnost da ćete na samoj obali naići na caffe bar i fast food ‘Кrilnik’, nazvan po najvišem činu u Ustaškoj vojnici i Hrvatskim obrambenim snagama (HOS).

Da bi izbjegao dvostruke konotacije, njegov vlasnik je na krov postavio natpis ‘fast fud’ s krilatim slovom U.

To da na desetke ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj od 1990-ih naovamo nosi nazive koji asociraju na zločinačku NDH i nije neka novost.

No vijest je da je ‘Кrilnika’ po izlasku iz zatvora otvorio Božo Bačelić, jedini pravomoćno osuđeni za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom i nakon akcije ‘Oluja’.

Bačelić, ratnog nadimka Limun, 2014. je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva starijeg bračnog para Damjanić i Vuka Mandića, ratnog zarobljenika i pripadnika vojske samoproglašene Republike Srpske Кrajine.

Zbog dugogodišnjeg sudskog procesa, tokom kojeg je u pritvoru bio u dva navrata, taj bivši zapovjednik voda Izvidničke satnije 113. brigade HV-a već se početkom rujna 2016. našao na slobodi.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku još je početkom 2002. podiglo optužnicu protiv Bačelića. Njome ga se zajedno s njegovim podređenima, Antom Mamićem, Lukom Vukom i Juricom Ravlićem, teretilo da su u poslijepodnevnim satima 11. kolovoza 1995. u Prokljanu ubili teško pokretnog Nikolu Damjanića (76) i njegovu suprugu Milicu (74). Tada 25-godišnji Bačelić i trojica jedva punoljetnih ročnika u to su se skradinsko selo dovezli prije ostatka pripadnika svoje jedinice, koja je na tom području suđelovala u akciji čišćenja netom oslobođenog teritorija od mogućih preostalih ili naknadno ubačenih neprijateljskih formacija.

Dvoje starijih srpskih civila, inače baku i đeda časnika HV-a Nikole Smolića, zatekli su ispred kuće i, kako stoji u optužnici, na licu mjesta ih ubili hicima iz automatskog oružja. Po zapovjedi Bačelića, ročnici su potom na mrtva tijela naslagali daske, gume, grane i ribarske mreže te ih zapalili.

U posebnom izvještaju Ođela kriminalističke vojne policije iz 2002., koji smo objavili , navodi se da je Bačelić za vrijeme boravka u pritvoru Županijskog suda u Šibeniku zajedno s Nenadom Mrkotom, tadašnjim zapovjednikom šibenske 4. satnije vojne policije, vršio pritisak na svjedoke u kaznenim postupcima za ubojstva civila u Prokljanu, Varivodama i Gošiću.

Božo Bačelić u društvu HOS-ovaca/ Facebook Printscreen / Božo Bačelić

U tom periodu se za potonja dva zločina sumnjičilo Gorana Vunića, također jednog od zapovjednika Izvidničke satnije 113. brigade HV-a. Paralelno je Bačelić prijetio lokalnim novinara koji su pisali o njegovoj involviranosti u ubojstva starijih Srba u dalmatinskom zaleđu. Naposlijetku je zbog nedostatka dokaza i činjenice da su optuženici mijenjali svoje iskaze šibenski sud u rujnu 2002. oslobodio svu četvoricu osumnjičenih za ubojstvo u Prokljanu, dok protiv Vunića nikada nije podignuta optužnica.

Bačelić, koji se do rata zvao Redžo Đinđić, tada je u Grebaštici dočekan kao heroj, a iste je godine, kao predstavnik šibenskih dragovoljaca Domovinskog rata, primljen u Saboru od tadašnjeg predsjednika parlamenta Zdravka Tomca. Još ranije, dok je bio član HDZ-a, dobio je brojne državne počasti: predsjednik Franjo Tuđman krajem 1995. odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu i medaljom ‘Oluja’, a od Glavnog stožera HV-a nagrađen je pak pištoljem PHP.

Tek 2007. Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i naredio ponovno pritvaranje četvorice optuženika. Novo suđenje, ovaj put pred Županijskim sudom u Splitu, započelo je pet godina kasnije jer se Bačelić dao u bijeg. Od pravde se skrivao u Njamačkoj, gđe je početkom 2012. uhićen na temelju međunarodne tjeralice.

Iako mu je splitski sud utvrdio najviši stupanj krivnje – izravnu namjeru, za ubojstvo Damjanića i ratnog zarobljenika Mandića, koje mu je naknadno stavljeno na teret, osuđen je na ukupno pet godina i deset mjeseci zatvora, odnosno minimalnu kaznu. Nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva, u konačnici je pravomoćno osuđen na sedam godina, dok su Mamić, Vuko i Ravlić oslobođeni krivnje.

Nositelj visokih državnih priznanja svoje je zatvorske dane kratio dopisivanjem s prijateljem Markom Skejom, nekadašnjim zapovjednikom IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’. Na adresu splitskog zatvora tako je stigla dopisnica s ustaškim grbom i natpisom ‘Nezavisna Država Hrvatska – prva nakon 839 godina tuđinskih okupatora’. ‘Lijep pozdrav dragom prijatelju Boži Bačeliću, hrvatskom vitezu i hrvatskom mučeniku!’, stoji na dopisnici sa Skejinom potpisom, koju su Bačelićeva đeca potom objavila na Facebooku.

Na istoj Facebook-stranici, koja je otvorena u znak podrške ratnom zločincu, naknadno su objavljene fotografije s proslave Bačelićeva puštanja na slobodu, koja je u rujnu 2016. priređena u jednom restoranu na jadranskoj obali. Osim Skeje, među okupljenima su bili međugorski fratar Petar Ljubičić, splitski novinar Zoran Vrbatović i Dario Кordić, kojeg je Haški sud osudio zbog ratnog zločina u Ahmićima, gđe su pripadnici HVO-a 1993. pod njegovim zapovjedništvom ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 đece.

Nakon izlaska iz zatvora Bačelić se bacio u poduzetničke vode, pa je 2017. osnovao firmu Fortress d.o.o., registriranu za đelatnosti restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. U sklopu Fortressa je na atraktivnoj lokaciji u Grebaštici otvorio spomenutog ‘Кrilnika’. Aktivan je i na društvenim mrežama, gđe redovno objavljuje fotografije na kojima pozira u društvu ikona hrvatske radikalne desnice: Marka Perkovića Thompsona, Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića.

Većinu svojih objava završava pozdravom ‘Za dom spremni’, a ne preza ni od uvreda na račun onih ga podsjećaju na ubojstvo Damjanićevih. ‘Glupane, u kojoj rupi si se skriva? Nismo te vidili za vrime Oluje… razumio si ti dobro hahaha traktor ferguson hahaha ZDS’, odgovorio je osuđeni ratni zločinac na kritiku koju je anonimni komentator objavio pod video-uradak na YouTubeu, a u kojem se Bačelića slavi uz pjesme ‘Ustaša sam moja majko mila’, ‘Bojna Čavoglave’ i ‘Sude mi’.

Bačelić je redovan gost na okupljanima veterana od Vukovara do Šibenika, a prošlog tjedna bio je na obilježavanju 25. godišnjice ‘Oluje’ u Кninu, gđe su ga kamere snimile kako u majici s velikim HOS-ovim grbom sluša Skejin govor i suđeluje u kolektivnom uzvikivanju pozdrava ‘Za dom spremni’. Ranije ovog ljeta je s drugom Skejom viđen i u Splitu, gđe su u Ljetnom kinu Bačvice gledali novi uradak Jakova Sedlara – ‘Hrvatske anđele rata’.

Izvor: Portal Novosti
Foto: Facebook Printscreen / Božo Bačelić

Share.

1 Comment

  1. Pingback: TRAGIČAN KRAJ NAJBOGATIJEG HRVATA U BIH: Vlasnik FEAL-a Jozo Bogdan preminuo od uboda ose -

Leave A Reply