SARAJEVO: Koji sve policajci su uhapšeni u policijskoj akciji “Dar 1”

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je od Suda zatražilo jednomjesečni pritvor za 17 policajaca koji su uhapšeni u okviru akcije “Dar jedan” zbog zloupotrebe položaja, a za jednog su predložene mjere zabrane obavljanja službene dužnosti.

U policijskoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva “Dar 1” uhapšeni su policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, a koji se sumnjiče da su tokom proteklih godina počinili više od stotinu krivičnih djela “primanje dara i drugih oblika koristi” i “zloupotreba položaja ili ovlasti.

U jednoj od najvećih policijskih akcija Uprave policije Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapšeni su, kako se navodi, Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Oni se terete za krivična djela u vezi sa korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protivusluga i sticanje protivpravne imovinske koristi, te zloupotrebu položaja.

U ovoj akciji, kodnog naziva “Dar jedan”, učestvovale su kantonalne policije, Obavještajno-bezbjednosna agencija, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Policijska uprava Istočno Sarajevo.

Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

Među uhapšenima je i dotični Emrah Hasanspahić, sin Midhata Hasanspahića jako bliskom Stranci demokratske akcije, konkretno Asimu Sarajliću, nezvanično saznaje PRESS.

Midhat Hasanspahić, otac uhapšenog Emraha, glavni je inspektor policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje obnaša dužnost pomoćnika direktora Mirsada Vilića.


On obnaša i dužnost predsjednika antikorupcionog tima u NS/FS BiH, te kako nezvanično saznaje PRESS već neko vrijeme odbija predati tu dužnost svom nasljedniku po redovnoj rotaciji, a sve kako bi spriječio istraživanje nabavki u Nogometnom savezu.

Izvor: Klix.ba/Press, Ilustracija: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top