SREBRENICA: Spomenik mira koji niko neće

Izgradnja fontane i spomenika mira na trgu u Srebrenici nastavljena je nakon višednevne obustave.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da razlog obustave radova nije bio političke, već proceduralne prirode zbog nedostatka dokumenta koji je u međuvremenu obezbijeđen i radovi su nastavljeni.

Na inicijativu Ureda visokog predstavnika u BiH, odbornici Skupštine Opštine Srebrenica su 2019. godine donijeli odluku o izgradnji spomenika.

“Radi se o spomeniku koji asocira na mir. Želimo poslati poruku Srebrenici da želimo mir. Nema nikakve veze ni s posljednjim ratom, ni dešavanjima. Svi narodi u Srebrenici imaju svoja obilježavanja, imaju svoje spomenike… Ovdje je riječ samo o poruci mira, želimo da takva poruka ode iz Srebrenice”, kazao je za Radio Slobodna Evropa početkom avgusta Nedžib Smajić, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.

Priprema lokacije za izgradnju fontane i spomenika koji će činiti jednu cjelinu počela je 3. avgusta, ali su radovi nakon tri dana prekinuti.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i urbanizam Bojan Josipović rekao je Srni da je građevinska inspekcija obustavila radove jer izvođač nema potrebnu tehničku dokumentaciju, a i zemljište na kojem su započeti radovi nije opštinsko nego preduzeća “Putevi Republike Srpske”.

“U januaru smo podnijeli zahtjev da se dozvoli izgradnja fontane i spomenika, ali od `Puteva` nismo dobili odgovor prije početka izvođenja radova i zbog toga su obustavljeni”, pojasnio je Josipović.

On je potvrdio da regulacionim i urbanističkim planovima Srebrenice nije predviđena izgradnja fontane i spomenika u centru ovog naselja, niti je sprovedena javna rasprava da se građani izjasne i daju mišljenje o ovoj ideji.

Josipović kaže da je u toku postupak za pribavljanje dokumentacije za izdavanje rješenja o ispunjenju lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju ovih objekata.

Izgradnji spomenika mira protive se bošnjačka udruženja proistekla iz rata smatrajući da se radi o forsiranju pomirenja bez istinske katarze vlasti Republike Srpske zbog masovnog zločina iz jula 1995 koji je Haški tribunal presudio kao akt genocida.

“Kad priznaju da je počinjen genocid u Srebrenici, da je Srebrenica ubijena od strane srbo-četnika domaćih i iz Srbije, onda o tome možemo razmišljati. I da se izvine žrtvama, da zatraže oprost, onda možemo graditi spomenika mira. A to se nije desilo, i nema mira, i to su samo prazne priče”, kazala je Kada Hotić članica udruženja “Majke enklave Srebrenice” za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedan broj predstavnika srpskih udruženja iz boračkih kategorija nije zadovoljan što se gradi, kako kažu, “spomenik nekom miru”, a još nije podignut spomenik za više od 500 srpskih žrtava iz ove opštine, uglavnom civila stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: Srna, Radio Slobodna Evropa, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top