SASTANAK lidera Srbije i Kosova u Bijeloj kući 2. septembra, VUČIĆ: Nismo u poziciji da odbijamo pregovore

Specijalni izaslanik Bijele kuće Richard Grenel najavio je da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati na pregovorima u Bijeloj kući 2. septembra.

– Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući radi pregovora 2. septembra – napisao je Grenel na svom Tviteru.

Grenel nije iznio više detalja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd učestvovati u razgovorima koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Vučić je ocijenio da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

“U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, o čemu sam do sada razgovarao sa Grenelom, jesu ekonomske. To je važno za nas i to su dobre teme”, rekao je Vučić za TV Pink.

Povodom Grenelove formulacije o “pregovorima dvije zemlje”, Vučić je rekao da Srbija ima u vidu težinu svoje pozicije i da su najmoćnije zemlje EU priznale nezavisnost Kosova, ali da bez obzira na to neće samoproglašeno Kosovo tretirati kao nezavisnu državu ni u Vašingtonu ni u Briselu.

Vučić je ukazao da je NJemačka među te tri ili četiri najmoćnije zemlje EU i napomenuo da je NJemačka istovremeno toliko nadmoćna i ekonomski snažnija danas u Evropi i unutar EU, koliko nikada u istoriji nije bila.

“Predstavnici Prištine dolaze na razgovore iz više razloga, a prvo je da predstave sebe kao nezavisnu državu bez obzira što ih mi nećemo tretirati kao nezavisnu državu ni u Vašingtonu ni u Briselu. To sam rekao više puta /premijeru privremenih institucija u Prištini/ Avdulahu Hotiju”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da su Albanci ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani i doveli teške kamione da grade magistralni put ka Albaniji, ne obazirući se čak ni na presude vlastitih sudova.

“To su stvari koje unose dodatnu strepnju i nemir i protiv toga ćemo se boriti”, istakao je Vučić.



Izvor: vijesti.ba, Srna, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top