ŠPIGEL: Vučić ima zaštitnika u Evropskoj Uniji

U Srbiji se protiv nezavisnih novinara i aktivista vode istrage zato što ugrožavaju moć srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Iz EU nema kritika, jer tamo Vučić ima jednog vatrenog pobornika, piše magazin Špigel.


“Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio trijumfalnu pobedu”, piše magazin Špigel u najnovijem broju: “Na parlamentarnim izborima krajem juna, njegova desnonacionalno-konzervativna Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je tri četvrtine poslaničkih mandata. No, Vučičevo radovanje fantastičnom rezultatu nije dugo trajalo.”

“Jer, od izbora, Srbija se ne smiruje. Početkom jula, danima su trajali protesti na kojima je delom bilo nasilja. Povod su bili drastično povećanje broja inficiranih koronom i loše predsednikovo i vladino upravljanje krizom. Krajem jula su hiljade lekara u jednom otvorenom apelu izrazile protest zbog loše zdravstvene politike vlasti i zatražile ostavku kriznog štaba za koronu.”

“Istovremeno su mediji otkrili detalje afere oko trgovine oružjem sa Jermenijom, koja je na unutrašnjepolitičkom planu pokazala sve dimenzije korupcije i organizovanog kriminala i donela Srbiji dilpomatski konflikt sa Azerbejdžanom. Tome treba dodati i ogorčenje dela javnosti zbog izbora: tokom predizborne kampanje i za vreme glasanja bilo je velikih povreda pravila i pokušaja falsifikovanja, a ionako su gotovo sve opozicione stranke bojkotovale izbore.”

“Aleksandar Vučić želi moć”

“Predsednik Vučić je u toj, za njega škakljivoj, situaciji, počeo i sa napadom na ostatke sloboda u Srbiji. Od kraja jula, srpske vlasti vode istragu protiv gotovo 40 nevladinih organizacija i nezavisnih medija, kao i protiv dvadesetak pojedinaca zbog sumnje na pranje novca i mogućih veza sa terorizmom. Konkretne optužbe na račun okrivljenih – nisu navedene.”

“Među njima su dve najznačajnije nevladine organizacije – Helsinški komitet u Srbiji i Beogradski centra za ljudska prava, kao i investigativne novinarske mreže Birn, Cins, i Krik, koje su proteklih godina otkrile brojne afere Vučićevog režima sa korupcijom i zloupotrebom vlasti”.

„Aleksandar Vučić je čovek željan moći, sa nezajažljivom žeđi za posedovanjem još veće moći i kontrole”, kaže o pozadini tih istraga bečki politolog i specijalista za Zapadni Balkan Vedran Džihić: „On teško podnosi svaku kritiku. Napadi na nezavisne nevladine organizacije i novinarske mreže odvijaju se po scenariju drugih autokrata poput Putina, Erdogana ili Orbana.”

Ratnohuškačka prošlost

“Vučić je bio ministar informisanja za vreme diktatora Slobodana Miloševića i 1995. je u parlamentu u Beogradu, baš u danima genocida u Srebrenici, pretio da će „za jedog mrtvog Srbina biti ubijeno sto muslimana”. No, pre više od decenije izveo je izborno-taktički zaokret ka umerenijim pozicijama. Kao predsednik države, Vučić poseduje samo mala ovlašćenja. Ali, faktički neograničeno vlada Srbijom. Njegovu moć pojačava i to što su srpske opozicione stranke rascepkane, uglavnom nemaju kredibilitet, i delom pokušavaju da preteknu Vučića – zdesna.”

“Prava pretnja za srpskog predsednika su novinarske mreže protiv kojih se trenutno vodi istraga. Njihove objave su uvek izazivale ogorčenje društva i mobilisale ljude da demonstriraju. Iz EU ili diplomatskog Berlina koji je posebno aktivan u regionu Zapadnog Balkana, još nije bilo javne kritike zbog istrage o pranju novca. Za Brisel i Berlin je najvažnije da ne izgube Srbiju kao partnera u rešavanju konflikta na Kosovu.”

Podrška iz Mađarske

“Tome treba dodati i da srpski predsednik u EU ima otvorenu podršku Orbanove partije Fides; ta stranka i Vučićeva SNS su članice EVP. Mađarski premijer je jedan od najvatrenijih zagovornika brzog prijema Srbije u EU. Orban se nada da će tako biti ojačana iliberalna protivteža Briselu. „Projekat iliberalne evropske alijanse je u suštini protivan EU i demokratiji”, kaže politolog Vedran Džihić. „Zato treba da bude jasno da taktiziranje i pragmatično ophođenje sa novim autokratama neće da ih ukroti i preobrati u demokratiju”.

“Za kraće ili duže vreme, EU će morati da stane na stranu slobodarskih i demokratskih snaga u Srbiji, kaže Džihić, ili će izgubiti deo legitimiteta.”

“U međuvremenu je Vučić obznanio da se zbog pranja novca vodi istraga i protiv četvorih ministara aktuelne vlade. Imena – nije naveo. Jedan od njih bi trebalo da bude ministar finansija Siniša Mali, koji simbolički predstavlja korupciju u Srbiji. Mali je između ostalog umešan u aferu oko velikog projekta sa nekretninama u Beogradu vrednog milijarde, i poseduje 24 luksuzna stana na bugarskoj obali Crnog mora čije poreklo ne može da objasni. To do sada za njega nije imalo nikakve političke posledice”, piše Špigel.

Izvor: Deutsche Welle Foto: Wikimedia Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top