EKSKLUZIVNO ZA PREOKRET, POSJETA FILIPA KARAĐORĐEVIĆA MOSTARU: Počasni skok za princa sa Starog mosta (FOTO GALERIJA)

Filip Karađorđević, drugi sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, unuk kralja Petra II od Jugoslavije i praunuk kralja Aleksandra od Jugoslavije danas je sa porodicom posjetio Mostar, Blagaj i Prebilovce.

Posjeta princa Filipa i njegove porodice Hercegovini traje već dvije sedmice. Smjestivši se u Trebinju, u Hotelu Platani, jutros su najprije obišli Hram Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima.

Potom je princ, u pratnji mostarskog protojereja stavrofora Radivoja Krulja obišao Tekiju u Blagaju. Na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše “Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci”.

Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.

Princ se, potom, zaputio u Mostar.

Princ Filip Karađorđević je prvi član svoje kraljevske kuće koji je posjetio Mostar nakon svoga pradjeda Kralja Aleksandra Karađorđevića.

Svojom posjetom Mostaru šalje poruku mira i ljubavi za sve mostarce i to svjedoči time što je posjetio i pravoslavne, i katoličke i muslimanske bogomolje i verske lidere i Mostaru.

Zvona obnovljenog Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, zvonila su u njegovu čast.

Princ je obišao i stari grad, posebno se zadržavši na mezaru velikog pjesnika Osmana Đikića, kao i na grobu Alekse Šantića.

Na mostarskom Starom mostu izveden je poseban skok u njegovu čast.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa istorijatom vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Tekst: Preokret, Foto: Preokret

3 thoughts on “EKSKLUZIVNO ZA PREOKRET, POSJETA FILIPA KARAĐORĐEVIĆA MOSTARU: Počasni skok za princa sa Starog mosta (FOTO GALERIJA)”

  1. Pingback: USRED POVIŠENIH TENZIJA SA GRČKOM: Turska organizuje vojne vežbe na Egejskom moru -

  2. Pingback: BELA KUĆA POTVRDILA: Sastanak Vučića i Hotija u Vašingtonu 4. septembra -

  3. Pingback: JEDINSTVENA SRPSKA LISTA U MOSTARU: Spriječiti hrvatske i bošnjačke partije da biraju "svoje Srbe" u institucije -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top