SRPSKA I SRBIJA IMAĆE ZAJEDNIČKI PRAZNIK: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpske imaće zajednički praznik –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zasteve, a proslavljaće ga 15. septembra na datum kada je probijen Solunski front, najavljeno je danas nakon sastanka rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu.

“Danas smo doneli odluku o zajedničkom prazniku. Dogovorili smo se da je predložimo našim drugim organima. To bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obeleženo i u Srbiji i Srpskoj gdje bismo, nesmetajući nikome, pokazali da je uspeh jednih i uspjeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je da treba da se sačuva Srpska i Srbija od bilo kakvih rizika i opasnosti.

“Srbija je uz podršku Republike Srpske je već investirala u mnogo stvari koje se tiču zajedničkog sećanja na žrtve i zajednički obilježavamo sve nesreće”, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je odlučeno da se donese deklaracija o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma.

Vučić je najavio i da će u Srbiji biti donesen zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, dok će u Republici Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti “za nijansu” drugačije formulisano.

Prema njegovim riječima, zbog toga će biti usvojena zajednička deklaracija o očuvanju srpskog jezika i ćirilice.

On je rekao da će u oktobru biti premijera prvog igranog filma o Jasenovcu, te da će biti upućen poziv velikom reditelju Emiru Kusturici za film na drugu temu koja je od intersa interesa za cjelokupan srpski narod.

“Očekujem da to bude remek-delo, potrebno je da izjasni i Kusturica, a Dodik je saglasan”, rekao je Vučić.

On je istakao da je donesena odluka o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina-Jesenovac jer žele da postoji kompleks u kome će se vidjeti razmjera jesenovačkih zločina.

Izvor: Glas Srpske
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top