USLED OPADANJA BROJA ZARAŽENIH: EU skida Srbiju sa “korona crne liste”?

Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da opada, EU bi mogla da preporuči svojim članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, piše “Blic”.

List, međutim, navodi da to ne znači da bi sve zemlje to automatski i prihvatile, posebno one u kojima se virus korona rasplamsava.

“Blic” ističe da možda nije realno da se to desi prije 1. septembra, ali i da nije isključeno da bi onda, na primjer, Grci odlučili da dozvole srpskim turistima ulazak uz, na primjer, obavezan PCR test.

Kako objašnjava, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) juče je objavio najnovije podatke za sve države, na osnovu kojih zemlje donose odluku koga će staviti na zelenu, žutu ili crvenu listu, odnosno kome će otvoriti, a kome zatvoriti granice.

Na osnovu ovih podataka svojevremeno je i Srbija dospjela na “rizičnu listu” Evropske unije, ali “Blic” navodi da bi to uskoro moglo da se promijeni.

Prema podacima ECDC, Srbija je u posljednje dvije nedjelje imala 2.323 novozaraženih, što daje prosek od 33,2 oboljelih od virusa korona na 100.000 stanovnika.

Srbija je, navodi “Blic”, na dobrom smo putu da se spusti ispod granice od 25/100.000 koju skoro sve države uzimaju kao relevantnu za stavljanje ili skidanje sa crvene liste.

Na prvom mestu je Španija sa 175,7 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a kada je riječ o komšijama prednjači Crna Gora sa 111,9, Bosna i Hercegovina sa 108,8, Rumunija ima 86,4 na 100.000, Sjeverna Makedonija 82,2, Hrvatska 65,3 slučaja na 100.000 građana.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top