AMOR MAŠOVIĆ: Na prostoru BiH traga za još 7.547 nestalih

U BiH se još traga za 7.547 lica koja su nestala u proteklom ratu, rečeno je danas na konferenciji za novinare Instituta za nestala lica BiH koja je održana uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.
Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović naveo je da su u centralnoj evidenciji imali 34.965 nestalih lica koja su najčešće prijavili članovi njihovih porodica, ali i različite institucije, te da je Komisija do sada obradila 30.624 prijave, od čega je 28.320 verifikovano.

“Od 28.320 verifikovanih slučajeva, njih 14.740 je identifikovano i predato porodicama. Oni su nesporno identifikovani putem DNK-a u laboratorijama Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/, dok su 6.024 osobe identifikovane klasičnim metodama. Najčešće je to bilo do 2001. godine kada se identifikovanje radilo prepoznavanjem”, rekao je Mašović.

On je dodao da se u ovom trenutku na prostoru BiH traga za još 7.547 nestalih, naglasivši da je BiH prva u svijetu po broju traženja nestalih.

Rukovodilac programa ICMP-a za zapadni Balkan Metju Holidej istakao je da je uz pomoć ICMP-a pronađeno 70 odsto nestalih lica iz proteklog rata u BiH.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Fikret Bačić rekao je da je pandemija dosta uticala na realizaciju plana rada, navodeći da su do sada održali 43 sjednice, te da su realizovali one zaključke koje su mogli.

Član Upravnog odbora Instituta Šimun Novaković poručio je da nema zastoja u radu Odbora.

Izvor: Srna, Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top