KO O ČEMU, MILO O SRBIMA: SPC želi da posrbi Crnu Goru

Opozicija želi da nam put u budućnost osvijetli Srpska pravoslavna crkva, sa svojim srednjovjekovnim dogmama, kaže crnogorski predsjednik.

Predsjednik Crne Gore i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović je izjavio da tri opozicione koalicije djeluju u više kolona, ali da njihov savez predstavlja “političku pješadiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori”, čiji je zadatak da ovu zemlju vrati u prošlost.

“Prvo su nudili da se Crna Gora vrati u okrug proširene Srbije, pa nakon toga da napustimo evropski put i da se vratimo pod interesni kišobran Rusije. A sada da nam put u budućnost osvijetli Srpska pravoslavna crkva [SPC], sa svojim srednjovjekovnim dogmama. Ne vjerujem u taj put”, rekao je on tokom izborne kampanje u Tivtu, prenosi Tanug.

Uvjeren je, kaže, da se iza toga skrivaju zle namjere prema Crnoj Gori.

Dodao je da, prema temeljnim dokumentima kojima se opredjeljuje kurs SPC-a, ona “treba da čuva, afirmiše i razvija srpske nacionalne interese”.

‘Želite da posrbite Crnu Goru’

“Ja to savršeno razumijem, ali kada se to radi na prostoru države Srbije. Međutim, kada sa tom idejom dođete u Crnu Goru, onda je jasno da vi želite da mijenjate naš identitet. Vi želite da posrbite Crnu Goru. I to vladike rade vrlo prilježno. Do juče koliko-toliko skriveno, a sada otvoreno rade vođeni logikom – pravoslavlje, jednako, srpstvo”, rekao je Ðukanović.

Kaže da od lidera opozicije očekuje godinama samo dvije rečenice.

“Jedna je – priznajemo demokratsku volju građana Crne Gore na referendumu 2006. godine. Druga je – priznajemo ono što su strateška dokumenta Crne Gore, da ide putem evropskog razvoja. Treću – ne očekujem. Svaka treća i sljedeća može da bude bjesomučna kritika vlasti”, naveo je Ðukanović.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen YouTube / DPS Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top