MINISTAR ZDRAVSTVA FBiH: Nabavljamo oko 800.000 vakcina protiv korone

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu procjena odlučila da nabavi 800.000 vakcina, koliko je potrebno da bi se cijepilo 40 posto stanovništva i time ostvario potrebni prag kolektivnog imuniteta, kazao je u petak u Mostaru federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Kako je dodao Mandić, Vlada FBiH je usvojila informacije o potrebnoj nabavci vakcina u borbi protiv pandemije. Na osnovu procjena Zavoda za statistiku, Federalna vlada je odlučila da nabavi 800.000 vakcina, to je za 40 posto stanovništva. Ministar je otkrio koliko će nabavka koštati.

“Jedna vakcina je od 10 do 12 dolara, što znači da bi nabavka potrebnog broja vakcina koštala osam miliona dolara ili 13 miliona konvertibilnih maraka. Mi smo dužni do 31. avgusta obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova BiH da smo pristupili nabavci vakcina i do 15. septembra uplatiti 15 posto sredstava iz proračuna”, otkrio je Mandić.

Pojasnio je i zašto je potrebno baš 800.00 vakacina…

“Potrebno je izvršiti vakcinisanje 40 posto stanovništva kako bismo došli do potrebnog praga kolektivnog imuniteta. Zadužili smo Ministarstvo zdravstva FBiH da potpiše sporazum sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, koje je Vijeće ministara zadužilo da osigura nabavku vakcina za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa tako i za Federaciju BiH”, istakao je Vjekoslav Mandić.

Izvor: n1, Foto: YouTue

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top