RAT ZA KONTROLU BROJKI: Privatne laboratorije u Srbiji još bez dozvole za PCR testove!

Nijedna privatna laboratorija nije dobila odobrenje za PCR testiranje na COVID-19, rečeno je za RSE u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Ministarstvo zdravlja se ne izjašnjava dokle se stiglo u vezi sa zahtevima privatnih laboratorija da im se omogući PCR testiranje, a u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi kažu da nemaju informacije o tome.

„Laboratorijama jeste dostavljen set kriterijuma koje moraju da ispunjavaju da bi dobili potvrđujuće rešenje za PCR testiranja. Da li ispunjavaju uslove može da potvrdi samo Zdravstvena inspekcija kada izađe na teren, odnosno u vanredni nadzor, što se, po našim saznanjima, nije desilo“, navodi se u odgovoru Asocijacije.

U ovoj Asocijaciji, koja okuplja oko 60 privatnih zdravstvenih ustanova i praksi, kažu da nemaju precizan uvid u podatke kada je koja laboratorija podnela zahtev Ministarstvu niti koliko je laboratorija ukupno podnelo zahtev, ali su naveli da „znaju da su četiri laboratorije sigurno podnele ovaj zahtev“.

Ministarstvo zdravlja bez odgovora Ministarstvo zdravlja, koje je nadležno za izdavanje odobrenja privatnim laboratorijama nakon što se procene njihovi kapaciteti u pogledu opreme, prostora i kadra, nije odgovorilo na upit RSE da li je doneta oduka.

Tako su ostala bez odgovora i naša pitanja Ministarstvu kada bi se ta odluka, ukoliko još nije doneta, mogla očekivati i zbog čega se na nju i dalje čeka.

Šta su zvaničnici do sada govorili?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je 6. avgusta, tokom susreta sa medicinskim i nemedicinskim osobljem koje od početka epidemije radi u kovid centrima, da postoji određen broj laboratorija koje su podnele zahtev za PCR testiranje, ali je napomenuo da su uslovi koje moraju za to da ispune izuzetno kompleksni.

„Inspekcija ministarstva zdravlja proverava da li te laboratorije ispunjavaju sve uslove. Kada damo nekome dozvole, mi moramo da garantujemo da oni sprovode sve što je neophodno. Da se ne desi nešto, kao što imate slučajeve da virus ovako ili onako izađe iz laboratorija“, poručio je tada Lončar.

No, samo tri dana kasnije premijerka Ana Brnabić je izjavila da je davanje dozvola za PCR testiranje privatnim laboratorijama „toliko opasno i toliko osetljivo pitanje“ da mora da se vodi računa o zaštiti ljudi koji sprovode testove.

„U ovom trenutku ne znam nijednu privatnu laboratoriju, neka me isprave ako grešim, koja ispunjava uslove koje imamo u državnim laboratorijama. Ove laboratorije su u stambenim zgradama, tamo da se obrađuju uzorci?”, navela je premijerka.

Prethodno je članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević 15. jula, na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje RSE, rekla da je sedam privatnih laboratorija podnelo zahtev da radi PCR testiranja te da će im tog dana biti dostavljen set kriterijuma.

„Ko bude ispunjavao te kriterijume, dobiće dozvolu za testiranje”, rekla je tada Kisić Tepavčević.

Ona je navela i da su privatne klinike “više nego dobrodošle”, te da su od samog početka pozivane da se uključe.

Međutim, samo dva dana ranije premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za medije da se privatne laboratorije nisu prijavile da rade PCR testiranje.

„Ako postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove, nikakav problem nemamo da im damo dozvole“, rekla je tada premijerka.

Koji su kriterijumi za PCR testiranje?

Da bi mogla da ispuni kriterijume za PCR testiranje na korona virus privatna laboratorija mora da poseduje određeni biosigurnosni nivo, rad u laboratoriji mora biti organizovan tako da ne dođe do kontaminacije prostora, a postoje i uslovi koji se odnose na osoblje koje radi u laboratoriji.

Privatne laboratorije već rade serološka testiranja (brze testove iz krvi).

RSE je objavio početkom avgusta da zbog komplikovane procedure za testiranje na korona virus, građani Srbije odlaze u susednu Mađarsku da bi se testirali u pograničnim privatnim klinikama.

Kosovo i Crna Gora dozvolili testiranje u privatnim klinikama

PCR testiranje na prisustvo COVID 19 uveliko je moguće uraditi u državama regiona.

Tako je na Kosovu to moguće od 10. avgusta u svim privatnim laboratorijama koje su dobile dozvolu Ministarstva zdravlja Kosova.

PCR testiranje je takođe moguće i u privatnim klinikama u Crnoj Gori, dok u Bosni i Hercegovini takvu vrstu testiranja rade samo državne institucije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / AACC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top