DRITAN ABAZOVIĆ O’LADIO DPS: Nećemo se prikloniti Đukanoviću, nema razloga za zebnju!

“U ekspertskoj vladi ne bi trebalo da bude političara. I neće biti političara. Dakle, nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, niti preuzetih međunarodnih obaveza. Zajedno moramo da radimo na promovisanju evropske agende i onih načela koje smo obećali građanima u predizbornim aktivnostima”

Nećemo se prikloniti ni Đukanoviću ni prosrpskoj opciji, rekao je za DW Dritan Abazović, predsednik URA i lider koalicije „Crno na bijelo“. Za dešavanja u Pljevljima je, kaže, kriva dijelom i policija koja ne reaguje.

“U Crnoj Gori se desio tektonski poremećaj, nešto što je mnogo godina i za mnoge generacije bilo njeverovatno. Mi smo prva zemlja u Evropi koja do juče nije imala demokratsku smjenu vlasti. Ona se desila na ovim izborima i to je nešto što je po mom skromnom sudu jako pozitivno. Šta će dalje biti oko formiranja nove vlade i nove većine, ostaje da se vidi”, smatra Abazović.

Abazović je istakao kako njegova stranka, kao ni koalicioni partneri, neće izdati obećanja data građanima, i uverava da građani Cren Gore nemaju razloga za strah kada su u pitanju kako spoljno-politička, tako i unutrašnja pitanja.

“Mi smo vjerovali da možemo biti gejmčendžeri, i postali smo to. Srušili smo režim Mila Đukanovića koji je bio nedodirljiv 30 godina. Lukašenko sa Balkana je pao i to je mnogo važna činjenica. To ne znači da pred zemljom nijesu veliki izazovi, ali što se tiče naše koalicije i onoga što smo govorili u predizbornoj kampanji, Crna Gora može da bude jako mirna, jer je naša politika proevropski orijentisana, građanska i sa ciljem da se evropske vrednosti potpuno inkorporiraju u naše društvo”, podvukao je Abazović.

On je takođe naglasio da na izborima nije pobedila “nikakva prosrpska većina”, niti je u pitanju bilo kakav zaokret Crne Gore ka Rusiji, već samo smena diktatora, koji je pao jer je zanemario sopstveni narod.

Povodom aktuelnih incidenata u Pljevljima, Abazović je rekao kako situacija u ovom mestu nije dobra, ali i da očekuje da će se stvari smiriti u doglednom roku.

Za incidente, deo krivice, Abazović je okrivio između ostaliwh i policiju.

Situacija nije toliko dobra, ali nadam se da će se stabilizovati. Molio sam, a to su učinile i druge kolege, da niko više ne slavi na ulicama i da izbjegnemo sve provokacije, jer provokacije odgovaraju svima koji žele da sačuvaju status kvo. Ono što bi trebalo da znaju Vaši čitaoci, jeste da je dijelom za sve što se dešavalo u Pljevljima kriva crnogorska policija koja ne reaguje. Kada sam ja bio tamo, sreo sam 50 inspektora policije i nije moguće da niko ne može da identifikuje nijednog napadača, bilo na imovinu, bilo da se radi o fizičkim nasrtajima na neke građane bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima. Apelujem na državne organe Crne Gore, apelujem na direktora policije, da sve počinioce, pa makar dolazili i iz njihovih redova, sankcionišu što prije.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Dritan Abazović / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top