BOŽO PRELEVIĆ NA VLADIKU STEFANA ŠARIĆA: Čuveni advokat zastupa otetog Marka Žarkova protiv crkve i policije!

Marka Žarkova, studenta Akademije SPC koji je javno izrazio sumnju da je vladika Stefan Šarić umešan u njegovu otmicu, zastupaće poznati beogradski advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević, saznaje portal Nova.rs.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Komentarišući ovaj slučaj, Prelević je istakao da je siguran da su postojali pritisci na državne organe dok su sprovodili istragu.

“Siguran sam da je u ovde bilo mnogo pritisaka na državne organe i uticaja na ovaj predmet. Siguran sam da nije bilo lako policiji da vodi ovu istragu, niti da je to lako tužilaštvu”, rekao je advokat Prelević, dodajući da ono za šta se sumnjiči vladika Stefan ne predstavlja delo čitave crkve.

“Ovde je sumnja na jednog episkopa. Nadam se da će Srpska pravoslavna crkva pronaći snaguda se jasno opredeli šta je hrišćanski, a šta nije, postupajući po svojim zakonima i sudovima”, kazao je Prelević.

Bez pomoći od SPC

Sumnju da je vladika umešan u ovaj njegovu otmicu, u nekoliko navrata izrazio Marko Žarkov, navodeći da se obraćao najpre crkvenim instancama za pomoć koju, kako kaže, nije dobio.

“Razgovarao sam sa patrijarhovim šefom kabineta Aleksandrom Praščevićem. Zbog situacije sa koronom nisam mogao da pričam sa patrijarhom, koji je bio u svojim prostorijama. Praščević je komunicirao između nas dvojice. Nakon toga, predveče me je Irinejev šef kabineta pozvao i rekao da je patrijarh šokiran ovom pričom i da pozvao me da se vratim nazad kako bismo napisali izveštaj, navodno na patrijarhov zahtev. Sat i po vremena smo radili na izveštaju, a na kraju mi je rečeno da će to biti upotrebljeno za unutrašnju istragu”, naveo je.

S druge strane, patrijarh Irinej je, komentarišući optužbe da je vladika Stefan umešan u otmicu i da mu je predat izveštaj sa detaljnim opisom ovog slučaja, patrijarh Irinej je kazao da prvi put čuje za ovu priču i da nije informisan, ali i da ne može da veruje da je vladika Šarić spreman da uradi tako nešto.

“Prvi put čujem da je vladika Stefan naručio otmicu i da je taj student podneo izveštaj Patrijaršiji. Aposlutno nisam informisan o tome”, rekao je srpski patrijarh.

“Irinej Bulović nije hteo da mi pomogne”

U julu je Žarkov pokušao da stupi u kontakt i sa vladikom Irinejem Bulovićem, jer pripada njegovoj eparhiji, ali nije imao sreće, s obzirom da, navodi on, ovaj vladika nije bio zainteresovan za njegovu priču.

“Bio sam da zakažem sastanak sa vladikom Irinejem, kao svojim episkopom koji treba da zna za čitav slučaj. Zbog situacije sa epidemijom, ispitali su me preko interfona, uzeli podatke i rekli da će obavestiti vladiku, te da će on, ukoliko bude zainteresovan, mene pozvati. Ali nikada nisam dobio odgovor od svoje matične eparhije. To je bila poslednja zvanična instanca kojoj sam se obratio za pomoć”, kaže Žarkov.

Portal Nova.rs uputio je pitanja o ovom slučaju na mejl informativne službe Eparhije bačke, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / RTV Marš HD Valjevo / Телевизија Храм

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top