KOMŠIĆ: Zatražiću da Predsjedništvo razmatra priznanje Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra održi vanredna sjednici na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova, saznaje N1. Ovaj potez Komšića uslijedio je nakon najave njegovog kolege Milorada Dodika kako će zatražiti održavanje sjednice u vezi sa premještanjem ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Podsjećamo, jučer je Dodik uputio prijedlog kolegama u ovoj instituciji o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Ako nam je baš stalo do američke podrške, zašto i mi ne bismo uradili isto”, pitao se ili konstatovao za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik te dodao:

“Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u srijedu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premjestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsjednik SAD-a na tome insistira, onda gdje ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega”.

Licemjerno je Dodikovo zalaganje, kao čovjeka sa američke crne liste, za američke interese – promptna je reakcija njegovog kolege iz državnog Predsjedništva Željka Komšića.

“Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče”, poručuje Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopšte neće biti tema na sjednici.

“BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a”, ističe Džaferović.

Izvor: Vijesti.ba, Foto: Arhiv Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top