ODLUKA VLADE SRBIJE: Odgađa se učestvovanje u vojnim vježbama i sa Rusijom i sa NATO-om

Vlada Srbije donijela je danas odluku da u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima.

“U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa istokom, ni sa zapadon”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da će učešće Srbije u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

Ti pristisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u odlukama Srbije, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

“Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom”, rekao je Vulin.

Ministar je podsjetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

“Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili, posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike”, rekao je Vulin.

On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

“Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka naas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu”, rekao je Vulin.

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top