USKRAĆENO PRAVO NA OBRAZOVANJE: Tek useljenim srednjoškolcima naloženo da se isele iz domova!

Zahtev koji je Ministarstvo prosvete u četvrtak uputilo domovima učenika da već u petak isprazne 50 odsto kapaciteta napravio je ogromne probleme zaposlenima u domovima, a još više đacima i njihovim porodicama.

Samo što su se uselili u sobe, mnogi srednjoškolci su primorani da navrat-nanos pokupe stvari i vrate se svojim kućama ukoliko predstojeću nedelju ne pohađaju fizički nastavu u školi.

Po zamisli Ministarstva prosvete i Kriznog štaba, deca iz Kikinde, Vranja, Dimitrovgrada, Kuršumlije, Niša, Prijepolja, Brodareva, ali i iz Crne Gore i BiH moraće svakog petka da putuju što će napraviti ogromne finansijske izdatke njihovim roditeljima.

I ne samo to, velikom broju dece će biti uskraćeno pravo da se školuju jer su srednje škole na različite načine organizovale nastavu.

Da je u učeničkim domovima dozvoljeno da istovremeno boravi maksimalno 50 odsto učenika direktori domova su saznali tek 3. septembra kada im je stigla dopuna Stručnog uputstva o merama zaštite zdravlja, jer u prethodnom uputstvu poslatom 21. avgusta, ovakvog ograničenja nema.

Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, pita šta se promenilo u epidemiološkoj situaciji od 21. avgusta „kada su podaci o broju zaraženih virusom korona mnogo vedriji nego pre 15 dana“.

– Odluka Ministarstva je skandalozna, pogotovo što su roditelji potpisali ugovore i oni su obavezujući za domove koji su pružaoci usluga. Aktuelni ugovori nisu suspendovani, ali su domovi sada primorani da krše odredbe ugovora i da teraju decu da svake nedelje putuju što će doneti velike troškove porodicama. Zamislite situaciju da se dete u utorak uselilo u dom, a u četvrtak uveče zove roditelje da u petak ujutru dođu po njega jer ne može da boravi u domu. Gde je tu pedagogija – pita Vojvodić Mitrović.

Ona ukazuje da dodatna uputstva za učeničke domove nisu usklađena sa organizacijom rada škola, zbog čega će značajnom broju dece biti uskraćeno pravo na obrazovanje.

Prema njenim rečima, podele na grupe u školama se ne mogu jednostavno preslikati na domove, što će rezultirati nejednakim brojem učenika koji u različitim sedmicama moraju da borave u domu.

Vojvodić Mitrović iznosi niz konkretnih problema sa terena:

– Neke škole su organizovale nastavu u jednoj smeni, a časovi se održavaju samo u školi. U nekim poljoprivrednim školama praksa se izvodi tako što đaci brinu o školskoj ekonomiji, a sada će to biti neizvodljivo jer će učenici koji žive u domovima morati da idu kući. Postoji i realan problem da pojedina deca kod kuće nemaju internet i računar, pa neće moći da prate nastavu na daljinu…Jasno je da će odluka Ministarstva naneti ogromnu štetu građanima, koji sada moraju da smisle kako će da finansiraju putovanja svoje dece, a ta deca treba da se školuju – ukazuje Vojvodić Mitrović.

Više roditelja potvrdilo je našem listu da će njihova deca morati da propuste praksu, jer je ona u velikom broju srednjih stručnih škola predviđena u nedelji kada jedna grupa sluša nastavu onlajn.

U nekim srednjim školama se tada održavaju i časovi fizičkog vaspitanja. Majka učenice jedne srednje škole kaže da je obavestila školu da njena ćerka neće moći da pohađa časove praktične nastave jer te nedelje ne sme da boravi u domu, na šta joj je direktorka odgovorila da je praksa obavezna.

Problem je i što se neka deca bave sportom i biće prinuđena da gube treninge. Zaposleni u domovima strahuju da se čestim putovanjima povećava rizik da se deca zaraze i unesu korona virus u domove, ali ukazuju i da znatan broj učenika živi u mestima koja su i po 300 kilometara udaljena od Beograda i potiču iz porodica sa niskim primanjima.

U normalnim okolnostima đaci su kući putovali jednom u dva, tri meseca, a sada će morati svake nedelje. Na kraju, roditelji tvrde da im sem naloga da isele decu na sedam dana, niko nije rekao da li će cena smeštaja i ishrane koju plaćaju biti umanjena za dane koje deca provedu kod kuće.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa komentar Ministarstva prosvete nismo dobili.

Prebacivanje odgovornosti

U dopuni Stručnog uputstva piše da u domu sme da boravi maksimalno do 50 odsto učenika, ali da prilikom pravljenja plana treba uzeti u obzir specifičnosti, poput udaljenosti prebivališta učenika od doma, vrste škole koju pohađa, obavezne prakse i drugo.

Kako, pitaju se zaposleni u domovima, ako su prinuđeni da smanje kapacitet na propisanih 50 odsto.

U dopisu je odgovornost za školovanje dece u vreme kada ne borave u domu prebačena na vaspitače i odeljenske starešine koji u tom smislu moraju da sarađuju.

Ministarstvo prosvete je obavezalo direktore domova da svakog petka dostavljaju podatke o broju učenika koji su boravili u ustanovi u prethodnoj sedmici i zapretilo da će u slučaju nepoštovanja propisanih mera biti pokrenut postupak za razrešenje direktora ustanove.

U više učeničkih domova nam je potvrđeno da ih je već posetila inspekcija koja proverava da li ispoštovali propisane mere.

Izvor: Danas
Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top