NOVA KNJIGA BOBA VUDVORDA: Dopisivanje Trampa i Kim Jong Una

Dugogodišnji novinar dnevnika „Vašington post” Bob Vudvord, poznat po otkrivanju afere „Votergejt”, u svojoj novoj knjizi „Bes” iznosi detalje o neuobičajenom odnosu predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Knjiga će biti objavljena tek naredne sedmice, ali je nekoliko američkih medija  objavilo izvode, uključujući i delove ličnih pisama koja su Tramp i Kim razmenili prethodne dve godine, piše Glas Amerike.

U pismima, severnokorejski lider upućuje velike pohvale na račun američkog lidera, kojem se više puta obraća rečima „Vaša ekselencijo” i pozdravlja „duboko i specijalno prijateljstvo”, čak i za vreme zastoja u širim nuklearnim pregovorima SAD i Severne Koreje.

„Čak i sada, ne mogu da zaboravim taj istorijski trenutak kada sam čvrsto držao ruku Vaše ekselencije na prelepoj i svetoj lokaciji dok je celi svet gledao”, napisao je Kim Trampu posle prvog sastanka u Singapuru u junu 2018. godine.

Posle drugog samita u Vijetnamu, Kim je rekao Trampu „da je svaki minut koji smo podelili pre 103 dana u Hanoju takođe bio slavni trenutak koji ostaje vredna uspomena”.

Američki lider često je uzvraćao pohvale, pa je tako nakon sastanka u Singapuru, Tramp Kima opisao kao „neverovatno pametnog”, a „Vašington post” navodi i da se Tramp hvalio Vudvordu da mu Kim „priča sve” i da je između ostalog opisao kako je ubio svog ujaka Džang Song Taeka, koji je pogubljen 2013. godine zbog izdaje.

Vudvord je naveo da je tokom pisanja knjige imao uvid u 25 pisama koje su razmenili Tramp i Kim.

Za sada, u objavljenim izvodima iz knjige nema velikih iznenađenja kada je reč o odnosu Trampa i Kima, a predsednik SAD je već objavio delove prepiske, međutim analitičari smatraju da pisma predstavljaju važan uvid u lične osobine i pregovarački stil dvojice lidera.

„Interesantno je videti kako se Kimove lične osobine provlače kroz ta pisma. Okružen poslušnicima celog života i posmatrač i učenik preteranih izliva divljenja prema svom ocu i dedi, Kim gotovo sigurno zna kako da iskoristi pohvale da bi zloupotrebio nečiju nesigurnost i želju za veličinom”, kaže Džung Pak, bivši analitičar Centralne obaveštajne agencija (CIA) koji radi za Institut Brukings, sa sedištem u Vašingtonu.

Izvor: Politika, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top