KAD MAFIJA POSTANE DRŽAVA: Oštar napad iz Vlade Srbije u Savetu za borbu protiv korupcije vide kao najavu gašenja!

Dok se čeka analiza Ugovora koji pokazuje da je Telekom Srbija dao desetine miliona evra firmi Wireless Media, u okviru izveštaja o poslovanju tog državnog preduzeća, Savet za borbu protiv korupcije objavio je da se bavio poslovanjem Železnica. Na Izveštaj Saveta o poslovima Železnice, iz Vlade Srbije novi pritisak kojim se dovodi u pitanje stručnost članova Saveta. Dopis je poslao kabinet resorne ministarke i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović. Savet to vidi kao “najavu latentne obustave rada” tog antikorupcijskog tela.

Češljanje poslovanja Infrastrukture železnice, kao i potraga za finansijskom dokumentacijom za brze pruge i mostove koji se grade po Srbiji mogla bi sadašnji saziv Saveta za borbu protiv korupcije da košta mandata. A samo su se bavili onim zbog čega su postavljeni – traganjem za sistemskom korupcijom.

Izveštaj su, između ostalih, dobili Ministarstvo finansija, građevinarstva, Vlada, ali i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Jedino se potpredsednica Vlade osetila prozvanom i sredinom avgusta odreagovala.

“Na osnovu svega navedenog, potpredsednica Vlade i Ministarstvo će pokrenuti procedure da Vlada preispita rad Saveta u nazad nekoliko godina, rezultate rada, način, kriterijume i kvalitet izveštaja, kao i način davanja preporuka, kako bi se ovo telo reformisalo i angažovalo stručne i profesionalne ljude koji će svojim radom pomoći dodatno Vladi da bude uspešnija i efikasnija”, saopštavaju iz ministarstva.

Iz vrha Saveta stiže odgovor da su oni ukazuju na potencijalnu korupciju “visokog napona“ i u to se, tvrdi potpredsednik tog tela, sasvim dobro razumeju. Nisu bili dobri ni sa jednom Vladom, ali su sada odnosi zategnuti, a “komunikacija opterećena nerazumevanjem”, podseća potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

“Savet sve svoje izveštaje prvo šalje Vladi i smatra da je pravi put da se o njima razgovara, pogotovo što izveštaji sadrže preporuke. Članovi Saveta nemaju ni političkih afilijacija ni pretenzija i zato smatraju da nema potrebe da se omalovažavaju i osporavaju već fokus treba usmeriti na sadržaj izveštaja”, kaže Milićević.

Utisak članice Saveta Jelisavete Vasilić je da ministarki izveštaj o Železnicama smeta, jer su otkrili zloupotrebe i nenamensko trošenje novca iz kredita. A Agencija za borbu protiv kourpcije tom pošasti se, kaže Vasilić, više ne bavi.

“Ostali smo samo još mi. Mi pokušavamo da se i dalje bavimo tim, dajemo svoje izveštaje i sad dajemo izveštaje vezano za javnu svojinu. Prema tome, to je način kako da i nas ugase”, navodi Vasilić.

Pod lupom ovog antikorupcijskog tela trenutno je kao javna svojina i Telekom Srbija. To preduzeće je, prema navodima opozicionih političara upumpavalo novac u Kurir i firmu Wireless Media koja stoji iza tih novina. Ugovor o tim poslovima Savet trenutno analizira.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Jutarnji Program TV HAPPY

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top