VELIKA GODIŠNJICA: Prije 189 godina proglašena autonomija Bosne u sklopu Osmanskog carstva

Na današnji dan, 12. septembra 1831. godine, na čelu s Husein-kapetanom Gradaščevićem, kapetanom gradačačke kapetanije, Bošnjaci su u Carevoj džamiji u Sarajevu, formalno proglasili bosansku autonomiju u sklopu Osmanskog carstva.

Tada je (1831. godine) podignut veliki ustanak Bošnjaka za autonomiju Bosne na čijem čelu je bio Husein-kapetan Gradaščević poznat kao Zmaj od Bosne.

Te iste godine, bosanska vojska, predvođena Gradaščevićem je osvojila Travnik i zarobila vezira. Nakon toga, s više od 25.000 vojnika nanijela je poraz osmanskoj vojsci na Kosovu, a 12. septembra 1831. godine u Sarajevu i zvanično proglašava autonomiju Bosne. To je praktično značilo punu nezavisnost države.

Sultan je nakon toga uspio poremetiti slogu među Bošnjacima među kojima nalazi izdajnike i šalje veliki vojni kontingent na Sarajevo, pa bosanska vojska doživljava veliki poraz u maju 1832. godine. Husein-kapetan Gradaščević se tada povlači u Austriju.

Pokret za autonomiju, odnosno, punu nezavisnost Bosne ugušen je tek 1850., dok prije toga 1836. godine nekoliko kapetana iz okoline Bihaća diže ustanak koji guše vojne trupe iz Anatolije.

Izvor: Klix.ba, Foto: Arhiva preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top