PLENKOVIĆ I ČOVIĆ U MOSTARU: Uskoro će se sa Izetbegovićem otvoriti razgovori o izmjeni Izbornog zakona

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović danas se u Mostaru sastao se s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Kako je Čović kazao na pres-konferenciji nakon sastanka, s Plenkovićem je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, o tome kako su završeni netom izbori za Sabor u Republici Hrvatskoj.

– S te strane smo upoznati s dinamikom i onim što Vlada Republike Hrvatske namjerava uraditi na nekim našim zajedničkim projektima koje smo davno pokrenuli između BiH i Hrvatske. Naravno, predsjednika sam informirao o našim predstojećim lokalnim izborima i time kako HDZ s našim partnerima želi osvojiti sve mandate za načelnike u gradonačelnike tamo gdje su Hrvati većina. Na poseban način sam ga informirao o Mostaru gdje ćemo konačno nakon 12 godina imati Gradsko vijeće i izabranog gradonačelnika. Također, informirao sam ga i o tome da ću 16., tj za dva dana sjesti s gospodinom Izetbegovićem i vjerujem da ćemo kroz naša izaslanstva vrlo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BIH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane – rekao je Čović.

Plenković je iznio da su zajednički konstatirali veliki uspjeh na listi u izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske, gdje su osvojena sva tri izborna mjesta.

– Sa posebnim interesom čuo sam predviđanja i analize pred izbore ove jeseni u BiH, s posebnim naglaskom upravo na Mostar u kojem nije bilo 12 godina izbora, što je poseban izazov. Vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe i odgovornost u jedinicama lokalne samouprave.

Što se tiče stava Vlade Republike Hrvatske, mi ćemo kao i do sada snažno podupirati BiH, razvijati saradnju sa sva tri konstitutivna naroda, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će BiH podupirati na putu prema EU i Sjevernoatlanstkom savezu. Činimo to uvjereni da je to jedini pravi put i naša istinska uloga, poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njen suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju postizati daljnja pitanja koja su vezana za funkcionisanje BIH.

Nama je bitno da u tom kontekstu poštujemo načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i to u kontekstu 25. obljetnice Dejtonskog sporazuma – rekao je Plenković.

Izvor. Fena, Foto: avaz.ba

Share.

Leave A Reply