SRETO TANASIĆ: Vratiti status srpskom jeziku i pismu u Crnoj Gori

Bilo bi prirodno da nova vlada u Crnoj Gori vrati stanje prije početka državnog nasilja nad srpskim jezikom i njegovim govornicima u toj državi, te da ćirilica ponovo dobije status koji zaslužuje, ističe predsjednik Odbora Srpske akademija nauka i umetnosti /SANU/ za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić.

“Potrebno je povući onaj nakaradni zakon o jeziku koji je namerno napravljen tako da bi omogućio državi svakojako nasilje nad srpskim jezikom i njegovim govornicima, a zatim ponovo urediti tu oblast u skladu sa jezičkom stvarnošću i naučnim činjenicama”, rekao je Tanasić za “Večernje novosti”.

On naglašava da treba poništiti grubo ogrešenje prethodne vlasti i ukazuje da nije riječ samo o preimenovanju srpskog jezika, već o ogromnim falsifikatima o srpskoj pisanoj i uopšte kulturnoj baštini.

“Narodu Crne Gore je preko noći njegovo tradicionalno pismo silom zamenjeno drugim. Je li preko noći celom stanovništvu, bez podrške države omrzlo njegovo dotadašnje pismo na kojem je stvaralo svoju viševekovnu kulturu?”, upitao je Tanasić.

On očekuje da će, kada se vrati srpski standardni jezik, tri slova koja su uvrštena u crnogorsku abecedu biti vraćena tamo gdje im je mjesto – u dijalekat i govor, te da će ćirilici biti vraćen status koji zaslužuje.

Izvor: Srna, Foto: Glas Srpske

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top