BANJA LUKA: Danas obilježavanje Dana srpskog jedinstva

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da Dan srpskog jedinstva doživljava kao krunu višegodišnjih nastojanja rukovodstava Srbije i Srpske da pokažu koliko su Srbi sa obje strane rijeke Drine u kulturno-istorijskom smislu i suštinski – jedan narod – jedne kulture, jezika i pisma, kao i vjere i budućnosti.

Cicović je izjavio Srni da to koliko je velika i snažna srpska sloga na najuvjerljiviji način pokazuje i činjenica da su u proboju Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine uz Srbe iz Srbije bili i Srbi dobrovoljci iz svih drugih srpskih krajeva na Balkanu, iz Evrope i Amerike, kao i Srbi koji su bili regrutovani u Austrougarsku vojsku i iz nje prebjegli.

“Stoga je Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji danas zajednički obilježavaju Republika Srpska i Srbija kao znak sjećanja na proboj Solunskog fronta, zaista velik i lijep”, istakao je Cicović.

On je dodao da će novouspostavljeni praznik ove godine biti obilježen svečano i radno, uz isticanje narodnih i državnih zastava na državnim i zgradama lokalne samouprave u Srbiji i Srpskoj.

Cicović je potvrdio da će, nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom u Banjaluci, Vulin uručiti Cvijanovićevoj replike vojnih zastava Republike Srpske, a da će kruna obilježavanja biti večerašnja svečana akademija “Pohvala srpskom narodu”.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine, 15. septembra 1918, u Prvom svjetskom ratu, probijen Solunski front.

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top