BANJA LUKA: Preminuo Momčilo Krajišnik

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je bio zaražen koronavirusom, preminuo je jutros na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Krajišniku je ranije otkrivena zaraza koronavirusom, a nakon što mu se stanje pogoršalo prebačen je s Pala u Banju Luku.

Nakon dijagnostičkih procedura utvrđena mu je obostrana upala pluća.

“Obavještavamo javnost i medije da je jutros, 15. septembra 2020. godine, u 6:00 sati u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim koronavirusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske”, saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Od strane Tužilaštva Haškog suda je optužen za zločine vezane uz etničko čišćenje i genocid za vrijeme rata. 3. 4. 2000. su ga uhapsili francuski komandosi u okviru SFORa, te sproveli u pritvor Suda u Nizozemskoj. Nakon smrti Slobodana Miloševića, Krajišnik je bio najviše rangirani politički funkcioner u tom zatvoru. 27. 9. 2006. je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi za genocid. Na slobodi je od 30.avgusta 2013, jer je izdržao dvije trećine kazne.

Izvor: Klix.ba / Diretktno Foto: Printscreen YouTube / Televizija OSM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top