MILORAD NA TURNEJI: Dodik u Zagrebu traži podršku za kontroverzni dokument?

Dodik danas u Zagrebu traži podršku za svoj famozni dokument, kao i u Beogradu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravit će danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu, gdje će se sastati s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Dodikovu iznenadnu posjetu Hrvatskoj treba gledati kroz famozni dokument koji je prošlog mjeseca podigao prašinu na političkoj sceni regiona. Tada je lider SNSD-a izjavio da je dokument iz Banje Luke otišao u Beograd, ali i Zagreb, odakle će tražiti podršku za svoje ideje.

Dokument je, podsjetit ćemo, sažetak zaključaka Narodne skupštine RS-a i entitetske vlade o “antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH”.

“Koliko sam razumio, i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako, Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode”, rekao je Dodik prošlog mjeseca i time odao da će podršku u namjerama da ukaže na antidejtonsko djelovanje OHR-a i Ustavnog suda BiH tražiti i od Hrvata.

Kakve će poruke dobiti od hrvatskog predsjednika i premijera znat će se do kraja dana, ali zasigurno da će Dodik potencirati Čovićevu matricu o ugroženosti Hrvata kao najmalobronijeg naroda u BiH i potrebi za politički legitimnim predstavnicima, a zauzvrat bi mogao tražiti podršku za “dokument”.

Podsjetimo da je i sastanak u Beogradu inicirao Dodik uoči Vučićevog putovanja u Washington. Tada je delegacija iz RS-a predsjedniku Srbije otišla pojasniti svoje stavove o antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

No Vučić je, bar u javnosti, bio prilično oprezan nakon sastanka s Dodikom.

“Naš najvažaniji interes je očuvanje RS u BiH, ali Dejtonske BiH. Dodik i Cvijanović su iznijeli dosta podataka kako se krši Dejtonski sporazum. Nisam mogao ulaziti u detalje, ali mi ćemo sve to pažljivo analizirati i nastavit ćemo blisko sarađivati. Ne moram nikome govoriti koliko nam je stalo do RS-a. Rekao sam mu da je stav Srbije apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju”, rekao je on.

I nakon toga Dodik je otvoreno najavio da će i druge zemlje informisati o ovom slučaju naglasivši da ima pravo na to.

Sastanak Dodika s Milanovićem predviđen je u 16 sati, a s Plenkovićem u 17:30, najavljeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH. Dodik će se prije toga u 14 sati sastati s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Na ovu Dodikovu posjetu Zagrebu već sinoć je burno reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazavši da današnji sastanci u glavnom gradu Hrvatske nemaju nikakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu BiH znače bilo šta.

On je kazao kako je to njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti.

“Izbor zvaničnog Zagreba je da ignorira institucije BiH, njihov izbor su i posljedice koje će iz toga proizaći. Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio zvanični Zagreb, ignorirajući institucije BiH”, rekao je Džaferović.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / WorldsApaRT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top