DRITAN ABAZOVIĆ: Nemam ništa protiv da Krivokapić bude mandatar. Zašto je problem što je čovjek vjernik?

Nosilac liste “Crno na bijelo” i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, kazao je kako ne bi imao ništa protiv da lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

Istakao je da nije bilo dogovora, već da je to njegov lični stav. Kazao je da će se Glavni odbor GP URA sastati u petak, te da će tu biti donijete određene odluke.

Abazović je rekao da pregovori o imenovanju kandidata za novog predsjednika Skupštine protiču iznad njegovih očekivanja i izrazio nadu da će kandidat biti poznat do 23. septembra.

Abazović je, gostujući na Televiziji Crne Gore, rekao da je Krivokapić pozitivno lice koje se pojavilo u izbornoj kampanji.

“Ja želim da vidim čovjeka sličnih kvaliteta, intelektualnih i moralnih na čelu svih institucija. Da li je to realno, ne znam”, kazao je Abazović, dodavši da ne bi bilo fer da ima nešto protiv takvog koncepta.

Na pitanje da li je moguće da se nađe na mjestu potpredsjednika Vlade, Abazović je istakao da svoju ulogu vidi više u parlamentu.

Ako je to dio kompromisa, “mogu da se rotiram i da ne budem u parlamentu”, dodao je on.

Koalicija “Crno na bijelo” je na izborima osvojila četiri mandata i sa koalicijama “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” čini novu većinu u parlamentu.

Abazović je ocijenio da presudan uticaj na rezultat izbora nije imala Srpska pravoslavna crkva, već loša politika Demokratske partije socijalista (DPS), ali ne spori da je crkva imala uticaja na izbore. “DPS je pravio toliko loših i stupidnih poteza, kao da su to namjerno radili. Ne može da traže krivca u bilo kome, pa ni u mitropolitu MCP Amfilohiju Radoviću. Oni su poraženi već 2016. godine, oni su vodili lošu ekonomsku politiku i to su građani morali da primijete”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić na tu poziciju predložen od strane crkve, Abazović je kazao kako ne misli da je Krivokapić “bilo čija marioneta”, te da misli da je u pitanju “čovjek na mjestu” i tolerantna osoba. Kazao je da bi mu smetalo da ga je tu predložio predsjednik države i DPS-a, Milo Đukanović.

“Ne želim da ulazim u to da li ga je neko postavio, kako sam čuo za sebe, tako sam čuo i za njega”, kazao je Abazović, upitavši – zašto je problem “što je čovjek vjernik”.

Sekularnu državu je, kako je kazao, pokušao da naruši DPS, najavama da žele da osnivaju crkvu. 

Istakao je da su poruke koje su uputili lideri tri koalicije koje su pobijedile na izborima bile pomiriteljske, tolerantne i solidarne, kazavši da će buduća vlada će sigurno raditi na smanjenju tenzija u Crnoj Gori.

Abazović je kazao kako je uvjeren da će u Crnoj Gori da ojačaju proevropske snage, te ocijenio da će veliki broj građana koji su podržavali DPS da podrže pokret URA, neku drugu, ili eventualno novu partiju.

Smatra da 5,5 odsto glasova, koliko je koalicija “Crno na bijelo” osvojila na izborima, predstavlja većinsku Crnu Goru, “svih onih 65 odsto građana Crne Gore koji se zalažu za evropske i demokratske vrijednosti.”

Poručio je da je hitno potrebno raditi na ekonomskoj stabilizaciji, ali i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ocijenio je da će biti opstrukcija. “Ljudi su nekako izabrani na određene pozicije i vjerovatno neće biti raspoloženi da budu zamijenjeni”, kazao je on.

Abazović je kazao kako želi da svi građani osjećaju Crnu Goru kao svoju državu. “Da li će to preko noći moći da se desi kod 100 odsto građana? Neće, ali odgovorno tvrdim da će kod 90 odsto građana moći”.

On je ocijenio da je DPS “ljudima ogadio državu”.

Abazović je poručio da treba graditi institucije, a ne da sve zavisi od “jednog ili dva čovjeka”.

Abazović je kritikovao rad Javnog servisa, kazavši da je rezervisan prema svemu što je radio menandžment te kuće i da to nije priličilo Javnom servisu.

“Ono što je radio RTCG je zastiđe i antidemokratija. Njima bi pozavidio i Pink koliko su bili diskriminatorski. Nadam se da je ovo posljednje gostovanje na ovakvom Javnom servisu. Ovo je televizija u koju nijesmo pozvani tri godine, mimo predstavljanja lista. Nadam se da se od dna može ići gore”, rekao je Abazović.

Poručio je i da bi menadžmentu RTCG-a najbolje bilo da podnese ostavke “i ne potežemo za smjenama koje moraju biti neminovnost”.

Izvor: vijesti.me, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top