NIŠTA OD ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA Tači: Kosovo neće dozvoliti etnički entitet na svojoj teritoriji!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zajednica opština sa srpskom većinom ponovo je u fokusu razgovora Prištine i Beograda a ekspertski timovi dveju strana u četvrtak (17. septembar) u Briselu razgovaraće upravo na tu temu.

Savetnik kosovskog premijera Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri), međutim, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će zvanična Priština u dijalogu sa Srbijom usloviti sprovođenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom međusobnim priznanjem. On tvrdi da Kosovo neće potpisivati odvojene sporazume o određenim pitanjima.

„Zvanični stav kosovske delegacije i premijera je da se ne može postići nikakav dogovor o određenim pitanjima, koja se čine beznačajnim, ukoliko se ne postigne konačni, pravno obavezujući, sveobuhvatan sporazum, koji će uključivati čak i priznanje“, podvlači Bećiri.

Dogovori o formiranju

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Kosova i Srbije. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima/opštim elementima, sporazumom iz 2015.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici.

Pitanje formiranja ove Zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine. Ponovo je pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šta kaže premijer…

Premijer Kosova Avdulah Hoti je prošle nedelje u Briselu, na debati u okviru Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, rekao da će Kosovo ispoštovati sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom iz 2015. godine. Međutim, po povratku u Prištinu je izjavio da će „primena tog sporazuma biti realizovana u skladu sa svakim slovom Ustava“.

On je u sredu (16. septembra) u Prištini kazao i da neće biti Zajednice koja će imati izvršna ovlašćenja.

Ostaje nejasno kako će se odvijati dalje situacija kada je u pitanju realizacija sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Vlada Kosova je u avgustu 2018. godine formirala Upravljački tim za izradu Statuta koji su činila četiri člana iz srpske zajednice – Vinka Radosavljević, Dejan Radojković, Igor Kalamar i Svetislav Durlević. Oni su potom nacrt Statuta, prema kojem bi trebala da funkcioniše Zajednica opština sa srpskom većinom, predali Briselu. Ipak, do sada se na tu temu nije razgovaralo a Nacrt statuta je ostao u nekoj od fioka u sedištu Evropske unije.

…a šta predsednik

„Kosovo neće i ne može ni pod koju cenu dopustiti da se unutar njene teritorije formira novi etnički entitet, nalik Republici Srpskoj“, saopšteno je iz ureda predsednika Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thaci).

Uoči naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na ekspertskom nivou u Briselu u četvrtak, a na kojoj bi trebalo da se razgovara upravo o Zajednici opština sa sprskom većinom na Kosovu i finansijskom potraživanju i imovini, Tači je rekao da su razgovori o Zajednici u četvrtak „početak instalacije Republike Srpske unutar Republike Kosova, a svaki razgovori o imovini Kosova sa Srbijom u suprotnosti sa ustavom i zakonima Kosova, i ugrožavanje suvereniteta naše države“.

U izjavi iz ureda predsednika se navodi da je otvaranje tema o nevećinskim zajednicama i o Zajednici opština sa srpskom većinom u briselskom dijalogu sa Srbijom „velika greška Vlade Kosova i veoma opasna“.

„To je udarac na državnost i ugrožavanje suvereniteta naše države“, navodi se u izjavi ureda predsednika Hašima Tačija.

Dodaje se da su se te teme rešile u sklopu Ahtisarijevog plana, na osnovu kojeg je potom proglašena nezavisnost Kosova, ali i u sklopu Briselskog sporazuma iz 2013. godine i odluke Ustavnog suda.
„Prema tome, niko nema mandat da u ime Kosova razgovara o okončanim temama, u Briselu ili bilo gde drugo“, navodi se u izjavi predsednika.

Tači je naveo da Skupština Kosova treba „pod hitno da tretira ovaj opasan korak Vlade Kosova u briselskom dijalogu“ i da izglasa „rezoluciju kojom bi se premijer sprečio da pregovara o unutrašnjim pitanjima Kosova i temama koje rizikuju unutrašnje državno uređenje“.

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je u julu ove godine a nakon skoro dvogodišnjeg prekida usled takse na od 100 odsto koju je bivša Vlada Ramuša Haradinaja uvela Srbiji.

Dijalog na visokom nivou vodi se između premijera Kosova i predsednika Srbije, Avdulaha Hotija i Aleksandra Vučića, a teme koje oni odrede razrađuju dalje ekspertski timovi dve zemlje.

Tači je ostao van ovog procesa od kako je krajem juna saopšteno da je protiv njega pred Specijalizovanim većima u Hagu podneta optužnica na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Trenutno se čeka na odluku sudije o potvrđivanju ili odbacivanju optužnice.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / Dukagjini / Kosovo Online

Share.

Leave A Reply