MILORAD DODIK: Treba imati dobre odnose sa Izraelom! Kosovo nećemo priznati!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da na današnjim vanrednim sjednicama Predsjedništva BiH nije donesena konačna odluka o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, niti o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, najavivši da će o ovom drugom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

SAD su premjestile ambasadu u Jerusalim

“Nakon redovne sjednice otvorili smo vanredne sjednice. Prva, 77. vanredna sjednica, bila je na moj zahtjev da se donese odluka Predsjedništva BiH o izmještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Objasnio sam da je to važno jer je to dokaz prijateljstva prema Izraelu. Smatram da trebamo podržati njihovo pravo da odrede sjedište i da to drugi poštuju”, rekao je Dodik novinarima.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da su određene zemlje poput SAD već prihvatile da premjeste svoju ambasadu u Jerusalim i da su mnoge zemlje najavile da će otvaranjem kancelarija sa diplomatskim statusom ući u prvu fazu realizacije takve jedne odluke.

“Smatrao sam da to treba tako da učinimo. Ta tačka dnevnog reda se obavezno stavlja na dnevni red jer se ne glasa o dnevnom redu jer je tako definisano pravilnikom. Članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komišić glasali su protiv ove odluke a ja sam glasao za i ona nije donesena, a o njenoj sudbini ćemo vidjeti kako će se kretati i šta će biti. Ali, uglavnom mislim da treba ostati posvećen dobrim odnosima sa Izraelom u dijelu ukupnih rješavanja stabilizacije mira na Bliskom istoku”, rekao je Dodik.

On je ukazao da su mu DŽaferović i Komšić sugerisali da je ranije donesena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o tom pitanju i da bi BiH, ukoliko bi donijela takvu odluku, imala diplomatsih ili nekih drugih problema.

“To naravno ne mora da znači i nije dokazano jer SAD kao najmoćnija sila svijeta zna za tu odluku UN i donijela je svoju odluku po tom pitanju. To govorim u jednom drugom kontekstu jer je Komišić pokrenuo pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države sa međunarodnim kapacitetima”, rekao je Dodik.

Komšić je, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH, obrazlagao svoju odluku da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu i stvar koju su odavno odlučili i da je takvo faktično stanje.

“A na moj upit kako sada ne važi relevantna Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 u ovom slučaju i kako se on opredjeljuje da to podrži – nije bilo odgovora. Na glasanju DŽaferović i Komšić su glasali za odluku da se prizna Kosovo a ja sam bio protiv. Dalja procedura ide tako da će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH ta tačka obavezno staviti na dnevni red i o njoj odlučivati”, pojasnio je Dodik.

On je poručio da Predsjedništvo BiH neće biti konačno mjesto odlučivanja o pitanju priznanju samoproglašenog Kosova, nego Narodna skupština Republike Srpske jer će potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“Mislim da je dobro da je ovo pitanje došlo na dnevni red. Do sada se spekulisalo, neki su bili za priznavanje neki protiv, da gubimo partnere u poslovnom i političkom smislu. Dobro je da ćemo imati konačnu odluku”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske smatra da će epilog biti odluka da se Kosovo neće priznati što će ostati osnova za ponašanje i postupanje svih u BiH, jer je riječ o odluci donesenoj u valjanoj proceduri.

“Kosovo ne može biti priznato jer Republika Srpska ne smatra da samoproglašeno Kosovo treba da bude nezavisna država. Ne može da prihvati da se različita praksa primjenjuje u gotovo identičnim situacijama i gdje se ruši jteritorijalni integritet, koji je zagarantovan međunarodnim konvencijama i poveljom UN, te Rezolucijom 1244 gdje se ukazuje na teritorijalni integrite Srbije”, rekao je on.

Dodik je napomenuo da se u gotovo identičnoj situaciji u Republici Srpskoj kada se pomene popravljanje položaja autonomije ili vratili prava koja su oteta od visokih predstavnika i drugih međunarodnih zvaničnika Bošnjaci ne žele da vide da stvaraju ozbiljnu negativnu atmosferu u BiH kod Srba i Hrvata svojom ignorancijom da se razgovara realnim o problemima položaja konstitutivnih naroda. 

Krajišniku se mora odati pošta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su ostala dva člana Predsjedništva odbila da se na početku današnje sjednice oda počast Momčilu Krajišniku, prvom srpskom članu Predsjedništva izabranom nakon građanskog rata u BiH, što pokazuje kakvi su odnosi i u ovoj instituciji i u samoj BiH.

Dodik je podsjetio da je Momčilo Krajišnik prvi srpski član Predsjedništva koji je na tu funkciju izabran nakon građanskog rata u BiH, čovjek koji je prihvatio da učestvuje u demokratskim izborima i dao legitimitet novoj strukturi BiH i kao takav učestvovao u formiranju i radu tročlanog Predsjedništva.

“Bilo je logično to učiniti jer se to i ranije činilo – kada je umro Alija Izetbegović održane su sve te ceremonijalne stvari. Čak je tadašnji ministar inostranih poslova Mladen Ivanić naložio diplomatsko-konzularnim predstavništvima da otvore knjige žalosti širom svijeta”, napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu, ističući da Alija Izetbegović, kako je to rekao i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, samo zbog toga što je umro nije otišao u Hag.

Dodik je ocijenio da se i na ovom pitanju vide dvostruki aršini i da ni sama BiH nije spremna da članu prvog poslijeratnog Predsjedništva oda počast nakon njegove smrti.

“To baca svjetlo na odnose i u Predsjedništvu i u samoj BiH”, rekao je Dodik i dodao da će, ukoliko ova praksa ne bude prekinuta, dati nalog šefovima konzularnih predstavništava da širom svijeta otvore knjigu žalosti povodom smrti Krajišnika i da se na taj način oda priznanje čovjeku koji je bio prvi srpski član kolektivnog Predsjedništva BiH nakon građanskog rata.

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Share.

Leave A Reply