SVEDOČIO U KORIST ASANŽA: Uzbunjivač koji je okončao Vijetnamski rat stao u odbranu Vikiliksa!

Jedan od najpoznatijih uzbunjivača u istoriji, Danijel Elzberg, svedočio je danas u korist Džulijana Asanža pred sudom u Londonu, koji odlučuje o zahtevu SAD za izručenje osnivača Vikiliksa.

Elzberg (89), koga mnogi smatraju zaslužnim za okončanje Vijetnamskog rata jer je 1971. izneo u javnost takozvane “Papire Pentagona”, rekao je putem video veze da je posle nekoliko susreta s Asanžom zaključio da dele iste težnje, da osvetle “veliki manjak transparentnosti” u krugovima donosilaca odluka u SAD, naročito kad je reč o pitanjima rata.

On je kazao da su depeše o ratovima u Avganistanu i Iraku, koje je Vikiliks objavio, pokazale da je tortura postala “normalizovana”.

“Američka javnost je hitno morala da sazna šta se rutinski radi u njihovo ime, i nije bilo drugog načina da to shvate nego neodobrenim iznošenjem podataka u javnost”, naveo je Elzberg.

Američki tužioci su optužili 49-godišnjeg Asanža za špijunažu, u 17 tačaka, i za zloupotrebu računara, povodom objavljivanja tajnih vojnih dokumenata SAD od Vikiliksa pre 10 godina, uglavnom o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Maksimalna kazna koju bi Asanž mogao da dobije je 175 godina zatvora.

Slično kao Asanžu, Elzbergu je sudjeno po 12 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što je medijima dao 7.000 stranica poverljivih dokumenata američke vojske.

Pretila mu je kazna do 115 godina zatvora, ali su optužbe odbačene 1973. godine zbog nedozvoljenog tretmana kojem je bio izložen.

Elzberg, koji je radio i u Stejt departmentu i u Pentagonu, rekao je da Asanž neće biti u mogućnosti da opravda svoje poteze ako bude izručen u SAD.

Dodao je da Asanž “ne može da dobije fer sudjenje u SAD za ono što je prema optužbama uradio”.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top