KORAKS NAKON KARIKATURE KOJA JE UZDRMALA SRBIJU: Građani su robovi velikog zla – Vučićevog režima

To što je Vladanka Malović poručila da sam „rob velikog zla“ je klasična frojdovska omaška. Jesam ja rob, kao i svi mi.

Građani Srbije su robovi velikog zla a to je režima Aleksandra Vučića, ističe karikaturista Predrag Koraksić Koraks povodom salva kritika kojima su ga obasuli predstavnici vlasti zbog jedne od aktuelnih karikatura.

Uvrede koje su izneli Vladanka Malović, šefica informativne službe SNS, a kasnije i istaknuti predstavnici vladajuće strukture, povodom Koraksove ilustracije u listu Danas, za karikaturistu su ništa više od uobičajenog načina komunikacije vladajućeg režima.

– Naprednjaci ne mogu bez vređanja, sada je to salva protiv mene i trajaće dok ne nađu neku drugu temu. Sutra im meta možda bude opet Marinika ili neko treći. Oni moraju stalno da budu u toj vatri, smatra Koraks.

Članica Predsedništva SNS Vladanka Malović obrušila se na Koraksićevu objavljenu u izdanju našeg lista od utorka koja ilustruje brutalno prebijanje ispred kladionice u Novom Sadu. Povod za kritike je to što je na crtežu prikazan predsednik države Aleksandar Vučić kako na slamčicu „pije“ krv prebijenog mladića. Koraksovo objašnjenje je da se radi o metafori – da se Vučić hrani nasiljem.

Karikaturista Dušan Petričić, koji se i sam često nalazi na meti vlasti, ističe da su političke karikature uvek i jedino svojevrsni komentari onoga što političari rade i da nikada karikaturisti nisu bili odgovorni za kriminal, prebijanja, zločine, nesreću i patnju naroda.

– Pitanje koje već osam godina čeka odgovor je do kada će se ova vlast, personifikovana u liku Aleksandra Vučića ponašati ovako kako se lepo i precizno vidi na našim karikaturama, pa i na ovoj poslednjoj Koraksovoj karikaturi. Hoćemo li već jednom da zapamtimo da sve ove nepojamne pljačke kojih smo svedoci osam godina, sve laži, prevare, prebijanja ljudi, takoreći dnevne eksplozije preskupih automobila po ulicama naših gradova, zločini svih drugih vrsta, među kojima su najveći rasprodaja zemlje, obesmišljavanje parlamenta, uništavanje obrazovanja i pravosuđa ili panična bežanija mladih, školovanih profesionalaca, nisu počinili karikaturisti. To je delo Aleksandra Vučića i njegove mafije, izričit je Petričić.

On dodaje i da je jedino upitno – da li se uopšte radi o političkoj karikaturi jer se „likovi i akteri u našim karikaturama nikakvom logikom ne mogu nazvati političarima. Oni su jednostavno i prosto rečeno mafijaši“ zaključuje on.

On je poručio da karikaturisti nikada neće prestati da otkrivaju nepočinstva vlasti.

Novinar Vukašin Obradović, ističe da je odnos prema karikaturi mera tolerancije svake vlasti.

– Mi živimo u društvu patološke mitologizacije vladaoca i otud tolika osetljivost na karikaturu. Sa druge strane, Koraks je uvek zgodna meta jer se iz njegovih karikatura najbolje prepoznaje ona Srbija za koju nema mesta u iluziji realnosti koju nam nudi vlast. To stvara ozbiljne probleme naprednjacima jer oni ne umeju da crtaju. Oni su u toj njihovoj Srbiji stvorili svoje medije, svoje analitičare, kolumniste, eksperte, nevladine organizacije, svoju „opoziciju“, sve ono što je potrebno za funkcionisanje paralelne stvarnosti. Jedino nisu uspeli da nađu adekvatan odgovor na Koraksa, Petričića, Somborca…, ukazuje Obradović za Danas.

Kulturolog Ratko Božović objašnjava da karikatura ima moć da apsorbuje mnoštvo reči, lakše otkriva laži i prevare koje vlast nameće i zbog toga i izaziva toliko pažnje i kritika.

– Karikatura nikad nije bukvalna slika nego alegorija, ona otkriva ono što je skriveno ispod privida stvarnosti. A čelnici vlasti ne trpe nikakvo čitanje stvarnosti osim onog koje oni pragmatski nameću i uspostavljaju. Kao dominantnu dimenziju su uspostavili „prevarologiju“ a čime će se aforističar baviti ako ne otkrivanjem tih prevara i laži? Ovde se ironija sprda sa našom stvarnošću i nije problem što karikaturista fokusira pažnju na tu ironiju nego to što je neko napravio takvu stvarnost, ukazuje Božović. On podvlači i da ovakve napade na slobodu karikature nismo imali ni u vreme Tita i Miloševića.

Ovo nije prvi slučaj da predstavnici najviše vlasti Srbije i aktuelnog režima Aleksandra Vučića najoštrije kritikuju Danas i karikaturistu Koraksa zbog ilustracija koje satirično prikazuju političare i afere u kojima su učestvovali. Zapravo, Vučićev režim imao je više kritika na karikature u Danasu od bilo koje prethodne vlasti od Miloševićevog doba do danas.

Pre ove, vlastima je smetala i karikatura iz maja ove godine, na kojoj su čelnici vlasti predstavljeni kako drže transparent „dole fašizam“ a sami izgledaju kao predstavnici Hitlerovog režima.

Možda i najveće osude i pretnje, list Danas i Koraks su doživeli zbog crteža na kome je Vučić ilustrovan kako drži metu dok je snajper uperen u njega. Ova karikatura iz novembra 2019. godine, bila je aluzija na naslovnu stranu NIN-a povodom afere sa prodajom oružja u „Krušiku“.

Nije se vlastima svidelo ni kada je Koraksu novembru 2018. nacrtao Hitlera i Gebelsa kako drže u naručju narodne poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, što je stiglo kao reakcija karikaturiste na uvrede koje su ova dvojica uputile na račun lista Danas iz Narodne skupštine. Neki su tada u liku Hitlera prepoznali Aleksandra Vučića iako je sam Koraks objašnjavao da nije imao takve asocijacije.

Oštro su reagovali naprednjaci i na karikaturu objavljenu u junu 2016. godine, na kojoj je Vučić prikazan kao striptizeta koja skida fantomku, aludirajući na fantomsko rušenje u Savamali. Vučić je tada zamerio što je ilustrovan kao „prostitutka“, a njegovi saradnici stali su mu odbranu kritikujući Danas i Koraksa.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

2 thoughts on “KORAKS NAKON KARIKATURE KOJA JE UZDRMALA SRBIJU: Građani su robovi velikog zla – Vučićevog režima”

  1. Ps: ako ste za Lekića opskurni sajt, a vaš kolumnista ,,Nemanja Kusturica” (na njihovoj skali golo g..no), šta mislite da ste i vi i Bazdulj za Koraksa i Petričića? Pal mal- mislite o tome;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top