SKANDALOZNO PONAŠANJE VRHA SPC: Optuženici za otmice i silovanje u crkvenom sudu

Vladika Stefan Šarić, koga je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je organizovao njegovu otmicu, kao i Vladimir Vukašinović, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koga je nekoliko studentkinja optužilo da ih je silovao, deo su iste struje unutar SPC i članovi su Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a kako navode izvori Nova.rs, pored poslovnih odnosa, ova dva aferaša su i veoma dobri prijatelji.

“Obojica imaju ulogu u Crkvenom sudu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. S obzirom da je Stefan vikarni episkop patrijarha, on često zamenjuje Irineja i predsedava tim telom, a Vukašinović je tu u svojstvu tužioca. Zamislite takav sud, koji treba da određuje šta je pravedno, a šta nije, a kojem upravljaju dve osobe koje studenti optužuju za ozbiljna krivična dela”, navodi izvor našeg portala iz vrha SPC.

Kako je rečeno našem portalu, ova dva crkvena velikodostojnika su u nekoliko navrata zajedno bili deo različitih komisija za reviziju unutar crkve.

“Neretko sami sebe postavljaju u te komisije. Tako su jednom prilikom, dok je patrijarh bio u Africi, njih dvojica poslali reviziju televiziji Hram, navodno po blagoslovu Irineja”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da pored poslovnih odnosa, vladika Stefan i Vladimir Vukašinović gaje i prijateljske odnose.

“Ljudi ih često viđaju zajedno. U veoma dobrim su odnosima. Kako i ne bi, posao koji zajedno obavljaju zahteva visok stepen međusobnog poverenja”, navodi izvor Nova.rs.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Portal Nova.rs  je objavio i seriju tekstova o svedočenjima studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje su tvrdile da su bile žrtve prodekana Vladimira Vukašinovića. U ispovesti, jedna od devojaka navela je da ju je Vukašinović silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da “zataškava zlo”.

Zbog navedenih optužbi, Više tužilaštvo u Kraljevu naložilo je policiji da ispita i jedan konkretan slučaj napastvovanja koji se dogodio na njihovoj teritoriji – u manastiru Studenica. Tekst “Silovana u Studenici, pa završila na psihijatriji”, koji je ekskluzivno objavljen na našem portalu, uznemirio je čitavu javnost, zbog čega je tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Takođe, posle pisanja Nova.rs, Univerzitet u Beogradu je obavestio nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studenktinja dostavila ovoj viskoobrazovnoj instituciji.

Izvor: nova.rs, Foto: YouTube, printscrean

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top