NOVO EKOLOŠKO ŽARIŠTE SRBIJE: Zagađenje u Popovcu skoro 40 puta veće od dozvoljenog!

Zagađenost vazduha u Boru i Smederevu više i nije vest, to svi znaju. Vest bi bila kada bi žitelji tih gradova počeli da udišu neki čistiji vazduh. Ipak, nisu jedini, meštani Popovca u blizini Paraćina, guše se u PM 10 mikročesticama. Dozvoljena vrednost ovih zagađujućih i po zdravlje opasnih čestica je 50 mikrograma po kubnom metru, a u Popovcu je, prema merenjima od pre tri dana, dostigla čak 1.869.

Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole kaže da nema dilemu – krivac je cementara, prenosi Nova.rs.

“Cementara je očigledno uzrok visokog zagađenje i ono što smo mi ispratili u aprilu, kada je to zagađenje krenulo, jeste da su inspekcija, Ministarstvo životne sredine i cementara prebacivali odgovornost jedni na druge. Na kraju je Ministarstvo ukazalo da zagađenje dolazi odatle, iz firme su odgovorili da nešto sa monitoringom nije u redu”, priča Pantić.

On ukazuje da je od aprila primetan ogroman problem za zagađenjem u Popovcu, koji ne jenjava.

“U ovo doba godine mi još nemamo problem sa tim tradicionalnim zagađivačima, kotlarnicama i domačinstvima koja se greju. Ni atmosferske prilike ne pogoduju zadržavanju PM čestica u vazduhu”, objasnio je Pantić zbog čega je cementara glavni “osumnjičeni”.

Kako pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine, u sredu je koncentracija PM čestica tokom gotovo celog dana bila povećana. Jedino je u četiri sata ujutro bila 46,54 jedva nešto ispod dozvoljene prosečne dnevne granice od 50 mikrograma po kubnom metru. Iz sata u sat vrednosti su bile enormno visoke, čak i 30 puta veće od dozvoljenog prosečnog dnevnog praga.

PM 10 – tihi ubica

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, PM čestice su najopasnije za zdravlje ljudi, jer se talože u plućima i mogu da izazovu oboljenja disajnih puteva, bronhitis ili astmu, a najugroženiji su hronični i plućni bolesnici, trudnice i starije osobe. Takođe, zbog otežanog disanja one utiču i na rad srca.

Pantić upozorava da PM čestice ostavljaju dugoročne posledice i skraćuju naše živote.

“To je zagađenje koje dugoročno šteti organizmu i skraćuje životni vek. SZO je na osnovu podataka iz 11 gradova u Srbiji izračunala da je to oko 6.000 prevremenih smrti, a samo od prekomerne izloženosti PM 2,5 čestica beleži se 3.600 prevremenih smrti godišnje, od čega je pola u Beogradu”, podseća Pantić.

Nova.rs je pokušala da stupi u kontakt sa nadležnima u cementari, ali do objavljivanja ovog teksta od njih nismo dobili odgovor na pitanje, da li su odgovorni za povećano zagađenje i kako je moguće popraviti kvalitet vazduha koji udišu građani Popovca.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top