SMENE LEKARA U BEOGRADU: Osveta Vlasti zbog peticije za smenu Kriznog štaba

Smenjeni načelnici tri odeljenja u Vojnomedicinskoj akademiji još nisu dobili napismeno rešenja za smene. Svi oni su potpisnici inicijative Ujedinjeni protiv kovida. Postoje informacije da se spremaju smene i u Opštoj bolnici u Novom Pazaru jer su medicinski radnici potpisali peticiju i tražili smenu direktora bolnice Meha Mahmutovića.

Tri hiljade lekara u julu se pismom obratilo Kriznom štabu sa zamerkama na njihov rad tokom pandemije koronavirusa i zahtevom za smenom. Umesto smene članova Kriznog štaba polako se smenjuju oni koji su apel potpisali. Prve smene stižu sa VMA.

“Nije prva informacija da se ne može biti na mestu načelnika ili šefa ako ste potpisali javni apel Ujedinjeni protiv kovida, a vrše se i drugačiji pritisci, a kolege koji su potpisnici, skoro smo sigurni, da ako ima i nekih drugih stvari da je ovo bilo presudno u tome da kolege budu smenjene”, rekao je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Jedan od smenjenih lekara, načelnik Klinike za urgentnu medicinu VMA Slobodan Obradović, bio je u timu lekara koji su lečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića u novembru prošle godine. U tom trenutku Obradović je, kako saznaje Nova.rs, uživao veliko poverenje predsednika, međutim, stvari su se preokrenule u trenutku kada se njegovo ime našlo na spisku lekara “Ujedinjeni protiv kovida”.

Kako N1 saznaje sa VMA pismo je potpisalo tridesetak medicinskih radnika posle čega je usledio sastanak sa svakim ponaosob sa dva pitanja – da li su pod prisilom ili dobrovoljno potpisali apel i da li bi preispitali svoju odluku i povukli potpis.

U saopštenju Vojnog sindikata Srbije navodi se da je smenjivanje šefova u VMA “još jedna potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje koje sprovodi niko drugi nego odlazeći ministar Aleksandar Vulin”. Dok se u saopštenju Ministarstva odbrane navodi da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske.

Oglasilo se i udruženje Ujedinjeni protiv kovida: “Ako smene budu potvrđene to bi se potpuno jasno pretvorilo u direktan obračun sa lekarima potpisnicima pisma, na razne načine, u ustanovama u kojima rade. To bi bio jasan pokazatelj da se drugo mišljenje, koje je u medicini potpuno normalno, ne samo ne toleriše, već u ovom sistemu smatra nepoželjnim”.

Na konferenciji Kriznog štaba Ana Miletić, zaposlena u kabinetu Ane Brnabić, procenila je da lekari iz Kriznog štaba ne treba da komentarišu smene svojih kolega.

N1: Da li možete da prokomentarišete smenu lekara sa VMA i da li je tačno da su zbog potpisivanja peticije Ujedinjeni protiv kovida oni smenjeni sa svojih radnih mesta?

Ana Miletić: “Moram da napomenem da ovo drugo pitanje nije pitanje za Krizni štab s obzirom na to da dr Darija Kisić i dr Predrag Kon nemaju nadležnosti nad radom VMA, pa vas molim da to pitanje uputite nadležnima”.

Predrag Kon: “U svakom slučaju pozdravljam sve te kolege i žao mi je da bilo šta povezuju sa ovakvim aktivnostima što se inače sprovede u toku ove pandemije”.

Ujedinjeni protiv kovida upozoravaju i da se smene spremaju u opštoj bolnici u Novom pazaru. Kako prenose novopazarski mediji trećina od oko 100 lekara specijalista Opšte bolnice u Novom Pazaru potpisali su peticiju kojom se traži hitna smena vd direktora Meha Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika.

Ujedinjeni protiv kovida u svom obraćanju javnosti navode da su svesni da ne mogu da se okupljaju zbog korone, da su svesni da bi štrajk pogodio najviše građane, ali da bi 26. septembra Beograd trebalo da bude kako kažu – stvarno beo grad.

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top