KIČ, ISPRAZNOST I PLAGIJATI: U Sarajevu osvanule stele sa ugraviranim citatima Alije Izetbegovića

Stele sa uklesanim citatima Alije Izetbegovića postavljene su u centru Sarajeva tako da građani i turisti mogu, zavisno u kojoj ulici ili parku se našli, pročitati autentične ili posuđene tobožnje umotvorine o mudrosti, nauci, umjetnosti, lopovlucima i uspravnosti ispod zvijezda.

“Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati. Imajte hrabrosti i obračunajte se sa onima koji su iznevjerili povjerenje naroda. Naš narod je dobar, oprostit će greške, ali neće opraštati lopovluke” jedan je od citata osnivača SDA Alije Izetbegovića koji su uklesani i postavljeni u užoj gradskoj jezgri po nalogu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Stele posvećene Aliji Izetbegoviću, među kojima su i one na kojima su uklesani citati Nijaza Durakovića i Paddyja Ashdowna o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, postavljene su na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, u Gimnazijskoj ulici kod Prve gimnazije, u Parku Safeta Isovića kod Druge gimnazije i u Velikom parku.

“On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za posljednje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio”, isklesana je poruka Nijaza Durakovića o Aliji Izetbegoviću.

Stela iz Velikog parka na kojoj je uklesan citat Alije Izetbegovića “Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?” zapravo je parafraza iz pjesme Opomena Antuna Branka Šimića.

Izvor: Klix.ba/Preokret, Foto: press.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top