UGROŽENI SVEDOCI: Specijalno tužilaštvo u Hagu istražuje curenje osetljivih dokumenata

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država u Prištini u petak su pohvalili Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo zbog “poštovanja ovlašćenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija, istovremeno nudeći pomoć ako se ona zatraži“.

Ovo je prva potvrda da istragu o navodnom curenju osetljivog materijala iz Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva sporovodi Tužilaštvo u Hagu.

Za sada još uvek nije otkriveno ko u sedište Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske (OVK) u Prištini donosi navodno poverljiva dokumenta iz Specijalizovanih veća (Specijalni sud) sa sedištem u Hagu.

Identitet osobe koja je 7. i 16. septembra ovom Udruženju dostavila „hiljade dosijea u kojima se nalaze imena i adrese svedoka“ i dalje je anoniman. Sadržaj tih dokumenata je nepoznat i još nije poznato da li su oni autentični.

Institucije za sprovođenje zakona na Kosovu nisu potvrdile ni da se na Kosovu vodi istraga o ovom slučaju.

Policija Kosova navodi da se pitanja o tom slučaju trebaju uputiti „nadležnim institucijama“, dok tužilaštvo ne odgovara. Ni Specijalizovano tužilaštvo u Hagu ne želi da komentariše o čemu se radi.

Udruženje ratnih veterana je na konferenciji za novinare 17. septembra u Prištini u prisustvu advokata Toma Gašija (Tom Gashi), saopštilo da su, kao i prvog puta, “preostali dosijei” predati istražiteljima Specijalnog suda.

Advokat Udruženja veteran OVK Tom Gaši navodi za Radio Slobodna Evropa da kosovske institucije nemaju razloga da istražuju donošenje navodnih dosijea, jer su oni “procureli iz Haga“. On je objasnio da je u svojstvu advokata prisustvovao predaji dokumenata.

Krivična odgovornost za one koji objavljuju podatke

U sredu su predstavnici Udruženja ratnih veterana OVK rekli da neće predati dokumente istražiteljima iz Haga bez prisustva kosovske policije i tužilaštva. Međutim, svoj stav su promenili nakon saveta advokata, jer se prema Zakonu o Specijalizovanim većima, objavljivanje ili posedovanje sudskih dokumenata, definiše kao krivično delo. Kazna u tim slučajevima je do deset godina zatvora.

Novinar iz Prištine Zekirja Šabani (Shabani) tvrdi da je dobio kopiju prvih dosijea koji su predstavljeni na konferenciji Udruženja OVK 7. septembra, a zatim je objavio pojedine delove koji su, prema njegovoj oceni, bili javni.

Međutim, nakon što su Specijalizovana veća kontaktirala medij u kojem on radi, odlučio je da preda sve dokumente koja su, kako je Šabani rekao, sadržala osetljiv materijal istražne radne grupe koju je Klint Viliamson (Clint Villiamson) vodio 2014-2015. godine.

„Imajući u vidu osteljivost ovih dokumenata, nije dobro da dođu u bilo čije ruke. Pristali smo da ih predamo po standardnoj proceduri, kada su nam istražitelji dokazali da su iz Specijalnog suda“, rekao je Šabani za Radio Slobodna Evropa.

Advokat za medijsko pravo Fljutura (Flutura) Kusari je pozvala novinare da poštuju etiku te da ne objavljuju dokumente koji bi mogla da ugroze život osoba umešanih u sudske procese.

„Ovi dokumenti su prošli kroz nekoliko ruku ali činjenica da nisu objavljeni dokazuje da su svi svesni krivične odgovornosti koja ih čeka ako ti dokumenti budu objavljeni. Ono što je važno je da se poštuju postupci suda, ako ni zbog čega drugog, onda zbog prava koja uživaju lica pod istragom, optuženi ali i zbog zaštite svedoka, koji su deo sudskih procesa“, rekla je Kusari za RSE.

Stručnjaci iz oblasti pravosuđa su prethodno u izjavi za RSE izrazili zabrinutost povodom ovog slučaja jer bi navodno curenje dosijea iz Specijalnog suda moglo da zastraši potencijalne svedoke u sudskim procesima protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Advokat Tom Gaši smatra da je cilj ovakvih postupaka diskreditvanje rada Specijalnog suda.

On smatra da su dokumenti dostavljeni Udruženju OVK sa uverenjem da će ih ta organizacija objaviti.

U međuvremenu, kosovski mediji izvestili su i o ostavci tužioca Kvai Hong Ipa nakon „curenja dosijea“. Međutim portparol Kancelarije specijalnog tužioca Kristofer Benet (Christopher Bennet) je za Radio Slobodna Evropa objasnio da je tužilac Hong Ip ostavku podneo ranije i da je sada zaposlen u jednoj drugoj instituciji.

Specijalni sud je osnovala Skupština Kosova pre pet godina radi istrage navodnih zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema izveštaju Saveta Evrope 2011. godine.

Do sada je više stotina bivših pripadnika OVK ispitano ispred Specijalnog suda u svojstvu svedoka ili osumnjučenih.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je krajem juna da je 24. aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena.

Do danas nijedna optužnica nije javno potvrđena ili odbačena. Sudija ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu od dana kada je ona podneta.

Zaštita svedoka je jedan od najvećih izazova još od osnivanja Specijalnog suda. Glavni razlog što se ovaj sud nalazi u Hagu je da se izbegne mogućnost zastrašivanja svedoka „imajući u vidu da se radi o osetljivim pitanjima i činjenicama da se neki od osumnjičenih u pojedinim delovima kosovskog društva mogu smatrati borcima za slobodu“, navodi se u saopštenju Vlade Holandije iz 2016. godine, kada je ovaj sud i formiran.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top