MUTNE IGRE: Ko, zapravo, urušava pobjedničku koaliciju u Crnoj Gori?

Dok su oči javnosti od 30. avgusta uperene u mladog Dritana Abazovića i pritiske koje trpi, zbog odbijanja da sa svojom poslaničkom grupom mandate pridoda Đukanovićevoj grupaciji, potpuno van radara ostao je pobednik izbora profesor Zdravko Krivokapić.

Bez veliki šansi bez Krivokapića

U Crnoj Gori kažu da bez njegovog imena i njegovog autoriteta opozicija, okupljena u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” ne bi imala šanse da ugrozi autokratsku vlast Mila Đukanovića. To objašnjava i razliku u izlaznim anketama koje su rađene u Crnoj Gori u izbornoj godini, koje prosrpskom bloku bez Krivokapića nisu davale velike šanse. Ankete se bukvalno menjaju nakon što na čelo kolone staje univerzitetski profesor bez političkog iskustva, ali i bez hipoteka, koje prate većinu iz “prosrpskog” bloka.

Već u izbornoj noći bilo je jasno da je Crna Gora dobila političara novog formata, čoveka koji može biti autoritet i onima koji su na izborima zaokružili DPS. Na skandiranje “Milo, lopove” profesor Krivokapić u svom štabu prekida skandiranje rečima “To nemojte da govorite u mom prisustvu”. Tom rečenicom Krivokapić otvara novu stranicu u crnogorskoj političkoj istoriji, koja je počela da se ispisuje 30. avgusta, na izborima, na kojima je, uprkos svim neregularnostima, pobedu izvojevala opozicija u tri kolone.

Obraćanje Zdravka Krivokapića u izbornoj noći bilo je bez greške, baš kao što je bez greške govorio u intervjuima što u Crnoj Gori što van nje nakon izbora. Jasno je da je Krivokapić politiku shvatio kao nauku, kojoj decenijama pripada, i da je i u nju uneo elementarno poštenje koje se zahteva od svakog naučnog radnika.

I dok je Krivokapić skretao pažnju evropske javnosti na sebe i stavove koje je iznosio u koaliciji koju je predvodio na izborima, počela su komešanja višedecenijskih opozicionara, koji su mogli sve osim da Đukanovića bace na kolena.

Nervozni Andrija Mandić

Andrija Mandić iz Beograda nervozno poručuje da će razgovarati sa Krivokapićem o prvoj destinaciji koju će posetiti, iako je ovaj već rekao da to neće biti nijedna zemlja iz regiona i da ima nameru da prvo poseti Berlin. Milan Knežević, jedan od lidera DF, u izjavi jednom crnogorskom portalu poručuje da ne zna hoće li on voditi ANB (crnogorska obaveštajna služba), iako nikome nije poznato da mu je to i nuđeno.

Zanimljivo je što Knežević pominje ANB, službu za koju se veruje da krije brojne odgovore o vezama Mila Đukanovića sa ostatkom sveta, ali i sa dojučerašnjom crnogorskom opozicijom. Crna kutija Đukanovićeve vlasti, iz izjava Kneževića, pokušava da se stavi u ruke zvaničnog Beograda, koji bi ovladao mračnim tajnama dugogodšnjeg vladara Crne Gore, ali i izbrisao sve veze Đukanovića i Vučića u poslednjih 30 godina. Nebojša Medojević, koji je od kritičara Amfilohija Radovića postao fan crnogorskog mitropolita, kome pripisuje zasluge što je Staljinu obrijan i poslednji brk, takođe pokazuje da ima ambicije da zakomplikuje postizborni proces u Crnoj Gori.

Opstrukcije Mandića i Kneževića

Upućeni u političke prilike u Crnoj Gori tvrde da Mandić i Knežević vrše opstrukcije pred konstitutivno zasedanje skupštine po nalogu zvaničnog Beograda, koji je očito imao plan da DF osvoji toliko glasova da može u koaliciju sa Đukanovićem, ali ne i da ga pobedi. Medojeviću se pripisuju rani radovi i veze sa Đukanovićem, i da on upravo sada radi u korist tridesetogodišnjeg vladara života i smrti u Crnoj Gori.

Profesor Zdravko Krivokapić zato izgleda prilično usamljen u svojoj koaliciji u nastojanjima da se kroz formiranje vlasti i potvrdi pad Đukanovićevog režima. Njemu na umu nisu resori, službe, kadrovi i povlastice. Profesor Krivokapić ima na umu Crnu Goru zbog koje je i stao na čelo opozicione kolone i pobedio. Da li će ga u tome zaustaviti oni koji se toj pobedi nisu nadali, biće poznato u nekoliko narednih dana.

Krivokapić u svakom slučaju ima izlaz. Javnost Crne Gore treba da zna kome je i dalje miliji Đukanović od slobode i demokratije. Krivokapić zna odgovore na ta pitanja!

Izvor: Igor Velimirović (Direktno.rs), Foto: YouTube

1 thought on “MUTNE IGRE: Ko, zapravo, urušava pobjedničku koaliciju u Crnoj Gori?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top