NOVE PROGNOZE: Vakcina ne znači povratak u normalu, koronavirus će biti dugo među nama

Profesor molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Oksfordu Kristijan Ramadan za N1 Zagreb govorio je o razvoju vakcina, kao i o aktuelnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Upitan kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa ove jeseni, odgovara: “Teško je prognozirati, pošto sam naučnik, uvek se osvrćem na neke podatke. Sigurno će doći do drugog talasa, tako da bi trebalo da se pripremimo za jesen i zimu”.

Vakcine za koronavirus

Ramadan kaže da je prema njegovim saznanjima devet različitih vakcina u kliničkoj fazi tri trenutno.

“To znači da su prošla kliničku fazu 1 i 2 i da su se pokazala relativno sigurna. Vakcine koje su došle do faze 3 su relativno sigurne. S vakcinom na Oksfordu je bio mali problem jer smo imali jednu neželjenu pojavu kod jednog volontera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na deset hiljada volontera koji su se vakcinisali, ako se pojavi jedna neželjena pojava i ako se to projektuje na celo čovečanstvo, to može biti problem. Mislim da je dobro kod oksfordske vakcine da se sve radi transparentno i da se može doći do svih podataka”, rekao je Ramadan.

Ističe kako je cilj napraviti vakcinu koja prvenstveno neće biti štetna, a drugi cilj je da zaštiti čovečanstvo od koronavirusa.

“Pretklinička istraživanja na različitim životinjama su se relativno pokazala dobra. Publikovani su naučni radovi koji su recenzirani od strane naučne zajednice. Kod vakcine je cilj da se stvori imunitet koji bi nas štitio od virusa. To je glavna svrha vakcine – da se zarazna bolest ne može širiti dalje”, kazao je.

Ramadan kaže da se zasada želi sprečavanje ove pandemije kako bi ljudi krenuli dalje i da je starija populacija najugroženija i da njih moramo vakcinisati.

O Trampovim najavama da će u Americi vakcina biti u masovnoj distribuciji do kraja godine kaže: “Donald Tramp je masu puta govorio gluposti, moguće je da i sad govori gluposti. Moguće je da se odobri američka vakcina, ako ona ne pokaže nakon mesec dana neke posledice po ljudsko zdravlje. Volonteri moraju da dođu u privatni kontakt s infekcijom. Treba uporediti grupe jer imate ljude koji su vakcinisani s placebom, fiziološkim rastvorom. Trebaće vreme da prođe da bi se došlo do svih podataka”.

Koliko će virus ostati u populaciji?

Na pitanje bi li se vakcinisao ruskom ili kineskom vakcinom, odgovara: “Ne bih se vakcinisao pre nego što dođu rezultati kliničke faze 3. Ni ruska, ni kineska ni oksfordska vakcina, ja je lično ne bih odobrio niti se vakcinisao njome”.

Kaže da je teško odgovoriti na pitanje koliko bi populacije trebalo da bude vakcinisano da kažemo da smo zaustavili bolest, ali da bi prema nekim osnovnim epidemiološkim parametrima, jedno 60 do 70 posto čovečanstva trebalo da bude vakcinisano kako bi se bolest zaustavila.

“Ja bih prvenstveno poručio ako vakcina ne bude štetna – da se prvo vakcinišu najugroženije grupe”, kaže Ramadan.

Ramadan smatra da je koronavirus ušao u ljudsku populaciju i da će ga biti možda nemoguće iskoreniti.

“Pandemija HIV-a traje već 30 godina, ali smo pronašli lekove i možemo da ga lečimo. Koronavirus je ušao u populaciju i biće dugo među nama. Mnogo stvari će se promeniti i u našem ponašanju i sigurno će jako zahvatiti našu skoru budućnost”, rekao je Ramadan.

Misli da smo iz ove pandemije puno naučili.

“Dugo nismo bili izloženi ovakvoj jednoj velikoj pandemiji. Danas je vrlo lako preneti virus s jednog kraja sveta na drugi u roku par sati. Da je možda Kina na vreme reagovala na virus, da su možda njihove vlasti odmah napravile lockdown – to se možda moglo smanjiti”, zaključio je.

Izvor: N1 Foto:Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top