OSVANULA PETOKRAKA U RIJECI: Protest u centru grada zbog instalacije postavljene na vrh nebodera ( VIDEO)

Jedan broj građana okupio se juče u centru Rijeke protestujući protiv postavljanja partizanske petokrake na krov nebodera u tom hrvatskom gradu.

Mirno okupljanje protiv umjetničke instalacije Spomenik crvenoj Rijeci – samoodbrambeni spomenik organizovano je putem društvenih mreža.

Jedan od učesnika je tom prilikom rekao da su se okupili spontano protiv, kako je naveo, “tog rugla, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Hrvatskoj od 1945. naovamo”, prenose hrvatski mediji.

“Ta zvijezda je jako puno zla napravila”, rekao je Nikica Maravić, predsjednik udruženja koje okuplja ratne veterane u toj županiji.

Iz policije su naveli da su da nije bilo policijskog postupanja.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića postavljena je jutros na krov nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Evropske prijestonice kulture.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje, kako je pojašnjeno, podsjećaju na 2.800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Nemanja Cvijanović je poznat po provokativnim instalacijama koje su i pre izazivale reakcije i javnosti i stručne kritike. Njegove instalacije su postavljane širom sveta, od Kine do Amerike, a mnoge od njih su i deo kolekcija poznatih kolekcionara.

Izvor: Radio Sarajevo Foto: Grad Rijeka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top