STUDENT MARKO ŽARKOV: U patrijaršiju dostavio dokaze o vlastitom kidnapovanju od strane vladike Stefana Šarića

Student Akademije umetnosti SPC Marko Žarkov, koji tvrdi da ga je oteo vladika Stefan, obratio se danas ispred Patrijaršije i tražio je da uđe kod patrijarha. Njega su, kako on kaže, otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije. Potom su ga odveli u Batajnicu gde su ga maltretirali i pretukli. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke. Povod za konferenciju su navodi Irineja da ne zna ništa o njegovoj otmici za koju Žarkov u nekoliko navrata rekao da je umešan njegov vikarni episkop – vladika Stefan Šarić.

Kako je saopštio naš reporter sa lica mesta, patrijarh ga nije primio, ali mu je rečeno da će ga primiti njegov šef kabineta Aleksandar Praščević. Međutim, potom su mu rekli da ni on nije tu, a onda je dobio informaciju iz crkve da je patrijarh bio na putu ka Patrijaršiji, ali da su ga preusmerili na drugu stranu zbog konferencije.

Marko Žarkov se pre toga obratio prisutnima:

“Poštovani mediji, pre svega želim da kažem da je ovo prvi put u istoriji SPC da neko drži konferenciju za medije ovim povodom. Moja namera nije da osramotim Crkvu, naprotiv. Pred vama sam danas ovde kako bih stavio do znanja svima da verujem da unutar naše crkve postoji dovoljno snage da se izbore sa lošim stvarima. Da ih osude i da se ograde od ljudi koji zlo čine. Svojim pojavljivanjem pred vama, ja želim da ohrabrim i ostale žrtve nasilja, bilo da su deo crkve ili ne, da izađu u javnost, da se obrate za pomoć nadležnima i da se bore za sebe”, rekao je Marko Žarkov i nastavio:

“Pozvao sam vas na konferenciju zbog navoda njegove svetosti gospodina Irineja da ne zna ništa o mojoj otmici, a za koju sam u nekoliko navrata rekao da je umešan njegov vikarni episkop – vladika Stefan Šarić. Ja sam 1. juna bio u zgradi iza nas i tad sam dostavio patrijarhu sve o mom slučaju, a čak je sačinjen i izveštaj. Meni je rečeno da je on to lično tražio.

Kasnije sam saznao da slučaj vladike Stefana nije ni došao do patrijarha. On je izjavio da nema informacije o otmici, te da ne veruje da bi vladika to mogao da uradi. Zbog toga sam danas doneo detaljan opis onoga što se dogodilo u februaru ove godine, uključujući moje prebijanje i otmicu za koju tvrdim da je prethodila svađa i pretnje vladike Stefana. I dalje verujem u Crkvu, svojim pojavljivanjem ne želim da iskazujem nepoverenje prema Crkvi. To nije moja namera. Naprotiv! Ja im se obraćam isključivo jer verujem u mudrost kojom nas predvode i verujem da duh Sveti i dalje obitava i diše u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.”

“Samo mislim da je došlo do malih problema u samoj komunikaciji unutar patrijaršije. Stoga ću nakon razgovora sa vama zatražiti prijem kod patrijarha Irineja lično kako bih mu na ruke odneo sve što imam o ovom slučaju, uključujući i ovaj dokument iz istrage(pokazujem istražnu dokumentaciju) gde se u nekoliko navrata pominje vladika Stefan Šarić kao osoba zbog koje su me otela dva pripadnika MUP-a Srbije i jedno civilno lice. Ukoliko nije moguće sad da razgovaram sa patrijarhom, nema problema. Ja sam tu. Deo dokumentacije ću predati na pisarnici, ovaj dokument iz istrage mogu samo i isključivo da dam na ruke njegovoj svetosti. Njemu verujem još uvek. Moram da kažem da je zbog poverljivosti i obazirivosti, kako se ne bi ometala istraga, pomenuti materijal deponovan na par sigurnih mesta i zbog toga gs ne bih olako ostavljao na portirnici.

Što se tiče detalja otmice, ja o njoj ne bih mnogo govorio, jer ste o tome sve mogli da čitate u medijima, portal Nova.rs je u nekoliko nastavaka pisao o ovom slučaju.”

“Verujem da će crkva kroz svoje unutrašnje kanonski uređene sisteme sankcionisati problem i izaći čistog obraza iz svega ovoga, jer je nepravedno da časna i Bogom nadahnuta Institucija trpi zbog kriminalnih radnji vladike Stefana Šarića. Isto tako moram da naglasim da živimo u jednoj ustavom i zakonom uređenoj državi i apsolutno verujem da će pravosuđe da se izbori za pravdu u ovom slučaju. Da ne verujem, ne bih im se ni obratio za pomoć.

Hteo bih još ovde svima vama da kažem da sam spreman da izađem pred Crkveni sud i da se suočim sa vladikom Stefanom. Biću spreman da ga pogledam u oči i da ponovim ove tvrdnje. Izlazak pred sud je značajan i za njega. Jer ako on smatra da je nevin, ne postoji bolje mesto da to dokaže nego pred sudom.”

Izvor: nova.rs, Foto: nova.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top