ALEKSA BEČIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE: Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti

U prvom obraćanju po imenovanju na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će “dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao”.

Istakao je i da je neopisiva čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji.

“Zahvalnost na izboru kolegama iz koalcija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija Bošnjačkoj stranci i Albanskoj izbornoj listi na podršci i ukazanom povjerenju. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali”, poručio je Bečić.

Dodao je da bez kvalitetne opozicije, nema ni parlamentarne demokratije.

Poručio je da je osnovni cilj jačanje kontrolne uloge parlamenta.

“Parlament je krov Crne Gore i to niko ne smije ugroziti. Svađu u parlamentu zamijeniće tolerancija i dijalog. Moramo se poštovati i kada se ne slažemo i gledati u budućnost”.

Bečić je dodao i da Crna Gora mora dobiti rat sa organizovanim kriminalom.

“Parlament mora težiti i reformi izbornog zakonodavstva, kako bi Crna Gora ušla u izbornu utakmicu u kojoj svi kreću sa nule, i kako bi svaka naredna utakmica bila istinski praznik demokratije.

Istakao je i da je “tešku riječ lako reći ali teško ispraviti”.

“Svi smo prolazni, ali Crna Gora je jedina vječna i neprolazna. Živjela Crna Gora”, rekao je Bečić.

Dodao je da do “ovog trenutka nemamo formalizovane predloge za potpredsjednike Skupštine”.

Bečić je kazao i da su klubove poslanika do sada konstituisala dva kluba poslanika – klub poslanika “SDP – Albanska koalicija jednoglasno” koji čine Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Fatmir Đeka, kao i klub poslanika “Crno na bijelo” koji čine Dritan Abazović, Miloš Konatar, Božena Jelušić i Srđan Pavićević.

Novi predsjednik Skupštine pozvao je da se konstituišu klubovi poslanika koji će se verifikovati na prvoj narednoj sjednici.

Izvor: vijesti.me, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top