TUŽILAŠTVO SRBIJE: Curenjem informacija doveden u pitanje postupak protiv Tačija

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ocijenilo je da slučaj curenja informacija i dijelom optužnica Specijalizovanog tužilaštva iz Haga protiv Hašima Tačija i ostalih komandanata OVK predstavlja opstrukciju krivičnog postupka i može se desiti da krivci izbjegnu pravdu.

“Ukoliko su vesti o curenju tačne, to predstavlja u svakom smislu opstrukciju krivičnog postupka koji je imao za cilj da se krivci izvedu pred sud”, rečeno je u Tužilaštvu.

Iz tužilaštva ističu da objelodanjivanje ovakvih strogo povjerljivih informacija u medijima neće doprinijeti utvrđivanju istine, niti zadovoljenju pravde za veliki broj žrtava sukoba na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

“Ovakvi postupci mogu negativno da utiču na spremnost da očevici svedoče u budućim postupcima, što dovodi do toga da krivci mogu izbeći pravdu i proći nekažnjeno”, rekli su u Tužilaštvu za “Politiku”.

Već treći put u posljednjih nekoliko sedmica povjerljivi “papiri” sa svjedočenja protiv pripadnika terorističke OVK, prijedlozi optužnica i dokazi, pojavili su se u javnosti u Prištini, a tvrdi se da ih je dostavila anonimna osoba.

Izvor: Srna, Ilistracija: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top