KATARINA PEOVIĆ: Tuđman je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata

Poslanik Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet odbrane i nacionalne bezbjednosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana, budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je “ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da je Tuđman “jedan od najvećih hrvatskih sinova” i da HDZ “neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Jugoslavije”.

“Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske”, rekao je Bačić.

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito “dokazani zločinac”, a da je “crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

“Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani”, poručio je Jandroković poslanicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu “preko volje”. 

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top