U SARAJEVU PROTESTUJU PORODICE PRIPADNIKA ISIL-a: “Ne znam zašto su otišli, ne znam kako je otišao, znam da je snahin otac odveo sve njih…”

U Sarajevu je u toku protest porodica žena i djece smještenih u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj”. Porodice su se okupile kako bi skrenule pažnju državnih vlasti na njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu budući da su uslovi u kojima oni borave jako loši, a informacija o njima sve je manje.

Šaćir Gostevčić, otac poginulog pripadnika ISIL-a kaže da se uzdaju u ministra Cikotića da će im pomoći u borbi za povratak članova njihovih porodica.

– U Siriji su trenutno moja snaha i petero unučadi. Tamo su od 2013. godina. Otišla je sa mojim sinom koji je poginuo. Imao sam kontakt sa njom do nedavno, sada skoro nikako, moraju sakrivati mobitele. Niko ih nije primorao da idu tamo, nikada neću znati zašto su otišli, da mi je neko rekao da će otići ne bih mu vjerovao. Bio je bradonja, ali nisam ni slutio da će otići. Smatrao je radi dobru i ispravnaustvar.

Gostevčić kaže da njegova snaha ne bježi od odgovornosti, te da vjeruje u pronalazak rješenja za njihov povratak.

Halima Arnaut majka je čiji je sin poginuo na jednom od sirijskih ratišta. U Siriji i dalje boravi njena snaha u unuka.

– Ne znam zašto su otišli, ne znam kako je otišao, znam da je snahin otac odveo sve njih, kaže Halima Arnaut za Oslobođenje.

Emira Dolamić i Senija Muhamedagić, majke žena koje su u sirijskim kampovima kažu da nemaju nikakav kontakt sa kćerkama.

-Znam da su pokušale pobjeći i da su ih uhvatili, žive u lošim uslovima, zna se kako zatvorenik živi, kažu nam one.

Izvor: Oslobođenje, Foto: YouTube, printscrean

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top