FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSKARA: ‘Quo vadis, Aida?’ u trci za najprestižniju nagradu!

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film ‘Quo vadis, Aida?’ rediteljice i scenaristice Jasmile Žbanić.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Melina Alagić, montažer Miralem Zubčević, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Almir Đikoli i rediteljica i scenaristica Ines Tanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat film svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, a uskoro je planirana i distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Bh. premijera 10. oktobra u Potočarima

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zabilježit će bosanskohercegovačku premijeru 10. oktobra u Memorijalnom centru Srebrenica.

Rezultat je to procesa konsultacija sa članovima Upravnog odbora Memorijalnog centra i predstavnicama udruženja porodica žrtava genocida, koji su jednoglasno potvrdili važnost ovog filmskog ostvarenja u širenju istine o genocidu u Srebrenici.

“Izuzetno smo zahvalni rediteljici Žbanić i cijelom timu ‘Deblokade’ na višegodišnjem vrijednom radu koji je doveo do filma koji imamo danas. Priča filma vuče svoju inspiraciju iz stvarnih događaja, a kroz likove i radnju, rediteljica je omogućila da to bude priča u kojoj svako od nas, ko je u tim julskim danima 1995. godine bio u Potočarima, može pronaći jedan komad svoje priče i dio svog sjećanja”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Šefket Hafizović.

Prva projekcija je planirana za mlade iz Srebrenice i regije s obzirom na to da je cilj rediteljice uključiti nove generacije u razgovor o lekcijama Srebrenice.

“Želimo da film omogući ljudima neku vrstu katarze koja će pomoći boljoj komunikaciji potrebnoj za izgradnju zajedničke budućnosti ovih prostora. Zbog toga smo odlučili da su mladi ljudi iz Srebrenice, BiH i regije naše prve VIP zvanice. Mladi nisu krivi za počinjene zločine u BiH. Oni moraju naučiti razgovarati o bolnim stvarima tako da im niko ne stavlja teret zločina prethodnih generacija. Nove generacije moramo osloboditi od zločinaca i zločina”, rekla je redateljica Jasmila Žbanić.

Nakon razgovora sa mladima, uslijedit će i zvanična premijera, koja će okupiti prijatelje filma “Quo Vadis, Aida?” te partnere Memorijalnog centra.

Izvor: Radio Sarajevo
Foto: Printscreen YouTube / Klix.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top