UMEŠALE SE RUSIJA I TURSKA: Jermenija proglasila ratno stanje, oborena dva azerbejdžanska helikoptera (FOTO,VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

“U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtevam da se svi jave u vojne odseke. Podržimo čvrsto našu državu, našu vojsku (…) i pobedićemo. Živela slavna jermenska vojska”, napisao je jermenski premijer Nikol Pašinijan na Fejsbuku, preneo je AFP.

Սիրելի հայրենակիցներ. Հիմա կառավարության որոշմամբ Հայաստանի Հանրապետությունում հայտարարվում է ռազմական դրություն եւ…

Geplaatst door Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան op Zondag 27 september 2020

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, preneo je TASS.

Predsednik Azejberdžana Ilham Alijev u televizijskom obraćanju ranije danas obećao je pobedu u borbama njegove vojske i jermenskih i separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu.

Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

“Jermenske snage jutros su počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije”, rekao je Alijev, prenosi “Sputnjik”.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Jermenije.

Pet civila, članove jedne porodice, poginulo je prilikom granatiranja jermenskih snaga u najnovijim sukobima oko Nagorno-Karabaha, saopštilo je Tužilaštvo Azerbejdžana.

Tužilaštvo je navelo da su stradali prve civilne žrtve iz Bakua.

Sukobi između Jermenije i Azerbejdžana izbili su jutros oko Nagorno-Karabaha, što je ponovo podstaklo zabrinutosti za nestabilnost na Južnom Kavkazu, koridoru za gasovode i naftovode za svjetska tržišta.

Turska je danas oštro kritikovala Jermeniju nakon sukoba jermenskih i azerbejdžanskih snaga zbog Nagorno-Karabaha, rekavši da je Jerevan prepreka miru i obećavajući da će nastaviti da podržava Azerbejdžan.

U objavi na “Tviteru”, nakon telefonskog razgovora sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je jermenski narod da se usprotivi liderima za koje je rekao da ih “vuku u katastrofu”.

Erdogan je poručio da će se solidarnost Ankare sa Bakuom “sve više povećavati”

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

I u Jermeniji je premijer Nikol Pašinjan proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju.

“Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobedićemo”, rekao je on, preneo je AFP.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Turska je ošto reagovala na vest o sukobu. Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio napad Jermenije na Azerbejdžan.

On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se “Jermenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir”.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Tviteru, osuđujući Jermeniju.

“Jermenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja … međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju”.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Posle rasplamsavanja azerbejdžansko-armenskog sukoba u Nagorno-Karabahu, oglasile su se Turska i Rusija uz poziv akterima na pokretanje pregovora.

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Jermenije. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obe strane izvode napade duž linije razgraničenja.

“U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljbe i pokretanje pregovora”, navodi se u saopćenju iz Moskve.

Republika Turska najoštrije je osudila ”napade koje su jermenske snage jutros izvele na azerbejdžanska naselja u pojasu linije razgraničenja te je poručila da su ti napadi grubo kršenje međunarodnog prava”.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoj poručio je kako je Jermenija ”još jednom pokazala da predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost u regiji”.

“Naravno da će Azerbejdžan iskoristiti svoje pravo na odbranu naroda i teritorije. U tom procesu, Turska je cijelim srcem i u potpunosti uz Azerbejdžan. Bićemo uz njega na bilo koji način koji Azerbejdžan želi”, poručio je Aksoj.

On je pozvao i međunarodnu zajednicu da stane na stranu zaštite civila.

Izvor: N1 / Oslobođenje
Foto: Printscreen YouTube / Sleuth Media

Share.

Leave A Reply