PLENKOVIĆ U VARIVODAMA: Zločin nad Srbima je suprotnosti sa proglasom Franje Tuđmana

Na području općine Kistanje ubijeno je 57 ljudi, koliko sada znamo’, rekao je Milorad Pupovac na komemoraciji u Varivodama kraj Kistanja za devetoro mještana ubijenih 28. kolovoza prije 25 godina. Pupovac je kazao da je svim civilnim žrvtama zajedničko to da su ostali na svojim kućištima i u svojoj zemlji, u nadi da im se ništa neće dogoditi, kao što se ni od njih u ratnim godinama nikome ništa nije dogodilo. Nije ih imao tko zaštititi od onih koji su i nakon rata nastavljali rat ubijanje, pljačkom i paležom.

MIlorad Pupovac rekao je da je svjestan da je mnogo boli naneseno Hrvatima do Oluje. ‘Obavezni smo toga biti svjesni i toga se sjećati. U meni postoji moralna svijest o tome da su ti zločini počinjeni prema pripadnicima hrvatskog naroda’, rekao je Pupovac.

Rekao je da je jasna i svijest ove Vlade da ratovi često započinju otvaranjem grobova, onih koji su stradali u prethodnim ratovima, a završavaju zatvaranjem grobova žrtava posljednjih ratova ili sukoba.

‘Dolazak Borisa Miloševića u Knin, govor Andreja Plenkovića u Kninu, geste Zorana Milanovića i Tome Medveda u Plavnom i Gruborima i današnje prisustvo Andreja Plenkovića u Varivodama razumijemo kao nacionalno odgovorno i politički hrabro, neophodno da se svi u miru sjećamo svojim stradalih – bilo svatko za sebe, bilo zajedno’, poručio je Pupovac, dodajući da je donesena i odluka o obnovi suradnje u pronalaženju nestalih.

Premijer Andrej Plenković poručio je potom da je nakon Oluje u Varivodama počinjen težak zločin protiv nemoćnih i nevinih ljudi.

‘Okrutno je pobijeno devet civila srpske nacionalnosti, iako na tom području više nije bilo nikakvih ratnih djelovanja. Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga te vam u ime Vlade izražavam vam sućut za članove vaših obitelji čije živote hrvatska država nažalost nije uspjela zaštititi. Vaše obitelji taj zločin zavio je u crno, a on je i uvreda za suvremenu Hrvatsku i gaženje ideala za koje se borila ogromna većina hrvatskih branitelja, među kojima su bili i Srbi koji su časno branili našu domovinu’, rekao je Plenković.

Zločin u Varivodama, rekao je premijer, u suštoj je suprotnosti s proglasom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana koji je 4. kolovoza pozvao građane srpske nacionalnosti na dotad okupiranim područjima da ostanu kod svojih kuća i bez bojazni dočekaju hrvatsku vlast.

‘Počinitelji ovog zločina i Hrvatskoj su nanijeli štetu. A zbog takvih, koji se nisu imali hrabrosti predati hrvatskim pravosudnim tijelima, hrvatski su generali godinama morali u haškom pritvoru braniti čast hrvatske vojske i države, sve do oslobađajuće presude’, rekao je Plenković, navodeći i ostale zločine protiv Srba nakon Oluje.

‘Svi ti zločini ni na koji način se ne mogu opravdati. I zbog toga iskreno žalimo. Svaki je takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata jer legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo’, rekao je Plenković, naglašavajući da su ti zločini bili čin pojedinaca koji su često iz običnog koristoljublja išli u pljačkaške pohode na područja na kojima još nije bila uspostavljena organizirana civilna vlast.

‘To nikada nije bila politika hrvatske države i vojnog vrha, a posebno ne predsjednika Tuđmana, već samostalni čin pojedinaca, vojnika ili civila’, dodao je premijer, podsjećajući da ratni zločini ne zastarijevaju i da je civilizacijska dužnost pomoći da žrtve dobiju pravdu.

Također, podsjetio je da je Hrvatska imala puno žrtava i više tisuća nestalih osoba. ‘Još uvijek tragamo za 1869 nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu i tom pitanju pristupamo ne čineći nikakve razlike među žrtvama. Očekujemo intenziviranje suradnje i daljnju razmjenu informacija, prije svega sa Srbijom, ali i ostalim državama u susjedstvu’, kazao je Plenković.

Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je u Varivodama kraj Kistanja komemorativni skup za devetoro mještana ubijenih 28. kolovoza prije 25 godina. Po završetku okupljeni će se uputiti u selo Gošić gdje će također održati komemorativni skup s početkom u 13 sati za žrtve ubojstava počinjenih 27. kolovoza 1995.

Izvor: t-portal, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top