SUKOB INTERESA: Objavljen ugovor brata Ane Brnabić i Vlade ( FOTO)

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Brigu o radu ove kancelarije, pored direktora Mihaila Jovanovića, vodi lično Ana Brnabić, koja je 2017. godine, samo mesec dana nakon što je postala premijerka Vlade Srbije, obelodanila da će početi sa radom novo vladino telo zaduženo za digatlizaciju.

“Prihvatanjem elektronske uprave ostvaruje se veće zadovoljstvo građana, veće uštede kroz eliminisanje paralelnih procesa, skraćivanje vremena obrade postupaka i povećanje kvaliteta usluga države ka građanima i privredi, a istovremeno se na najbolji način borimo protiv korupcije”, izjavila je Brnabić u julu 2017. godine.

Upravo je Brnabić ta koja postavlja rukovodice Kancelarije i vodi računa o poslovima koje ona sklapa. Stoga je javnost i te kako zainteresovala informacija da je firma gde je jedan od direktora premijerkin brat Igor Brnabić dobila posao u vrednosti od 180 miliona dinara. Naručilac posla je, kako se može videti u dokumentima, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, odnosno državni organ Republike Srbije za čiji rad odgovara Ana Brnabić.

Nenadić: Pre sukoba interesa, utvrditi kako je sprovedena nabavka

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić za Nova.rs objašnjava da kod ove nabavke nije glavno pitanje sukob interesa, već način na koji je ona sprovedena.

“Ono što primarno treba utvrditi jeste da li je nabavka bila u redu. Da li je ona bila potrebna i da li su uslovi za učešće na tenderu bili legitimni ili diskrimantorni, odnosno da li su bili takvi da može samo određena firma da ih ispuni ili da se drastično smanji konkurencija”, objašnjava Nenandić.

On smatra da treba utvrditi da li je sprovedena nabavka bila potrebna i da li je njena procenjena vrednost određena na osnovu jasnih kriterijuma.

“Ako nešto nije u redu, onda povezanost predstavnika vlasti i direktora firmi može da ukaže na moguće motive da se nabavka namesti. Ali, prvo treba utvrditi da li u samoj nabavci nešto nije urađeno kako treba”, kaže Nenadić.

Podsetimo, potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, prethodne nedelje je pokazala dokumenta kojima, prema njenim tvrdnjama, se dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreeen / Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top