ANDREJ PLENKOVIĆ: Potrebno je držati se duha i slova Dejtona!

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković komentirao je danas sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u ponedjeljak u Banskim dvorima.

– Sastanak je prošao jako dobro. Cilj politike ove Vlade je razvijati skladne, prijateljske, dobre odnose s BiH. To je država koja je upućena na nas, a i mi na nju, s obzirom na geografski položaj i druge poveznice, a i činjenice da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda – rekao je Plenković, prilikom posjete riječkom brodogradilištu 3. maj.

Dodao je da su razmotrili niz tema, od privrednih, ekonomskih do predstojećih lokalnih izbora pa do izbora u Mostaru dogovorenih za decembar.

– Kada je riječ o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, moramo se držati duha i slova tog sporazuma, ustava BiH, a to znači da predstavnici sva tri naroda trebaju biti zastupljeni na legitiman način. Ta je poruka bila jasna, stav je jedinstven, prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre kada drugi narod bira člana predsjedništva, jasno sam to rekao Izetbegoviću i Čoviću, jasno poštujući BiH – rekao je Plenović novinarima u Hrvatskoj.

Dodao je da je stav Hrvatske vlade da bi „institucije i stranke trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti da se jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne“.

– To je stav i siguran sam da se neće mijenjati jako dugo, ko god bio na vlasti – rekao je Plenković.

Izvor: vijesti.ba, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top