OTKRIVAMO: Sve o srpskoj firmi koja je “naoružala” Jermeniju

Azerbejdžanski portali juče su objavili fotografije raketa kojima je gađano jedno naselje u Azerbejdžanu, a na kojima se vidi da je njihov proizvođač srpska kompanija “EDePro” iz Beograda. Ta firma bila je u centru medijske pažnje i pre 12 godina, kada je u njoj došlo do eksplozije u kojoj je poginuo jedan radnik, a povređena dvojica, a kako su mediji pisali, ona u trenutku nesreće nije imala dozvolu koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Udeo u vlasništvu te kompanije od dva odsto danas ima državno preduzeće Jugoimport SDPR.

Firma EDePro posle 12 godina ponovo je u centru pažnje javnosti, a nakon što su mediji iz Azerbejdžana objavili da njihovim oružjem gađano naselje Fizui. Azerbejdžanski bezbednosni portal “Azeri difense”, objavio je fotografije delova rakete tipa grad, unapređene verzije i dometa 40 kilometara, a u čijoj proizvodnji učestvuje i pomenuta srpska firma.

https://twitter.com/Faytuks/status/1310460540146384896?s=20

Prema podacima koje su Azerbejdžanci delili na društvenoj mreži Tviter, Jermenija je snabdevena sa 21 primerkom te rakete, koju proizvodi kompanija “EDePro”, mada se ranije pominjalo da je Jermenija od Srbije kupila 10 ovih modifikovanih raketa.

Ime ove kompanije provlačilo se kroz medije i 2008. godine kada je došlo do eksplozije u njenom pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete u Bubanj potoku. U toj nesreći tada su povređena trojica radnika, od kojih je jedan nekoliko dana kasnije preminuo.

Kako je “Blic” tada objavio, u policiji im je tada potvrđeno da EDePro nije imao dozvolu MUP-a, a nadležni organi tada su proveravali da li poseduje i druge potrebne dozvole, zbog sumnje da nisu bili ispunjeni propisani uslovi.

Ta kompanije je u to vreme bila zavedena u Agenciji za privredne registre, ali iz te evidencije nije potpuno jasno koje su njene delatnosti. Kao naziv delatnosti bilo je upisano da se ona bavi “istraživanjem i eksperimentalnim razvojem u tehničko-tehnološkim naukama”. Prema finansijskom izveštaju iz 2007. EDePro je imao 26 zaposlenih.

Broj radnike te fabrike u međuvremenu je povećan za čak 10 puta. U izveštaju iz 2019. se navodi da je prosečan broj zaposlenih u toj godini bio 273, dok je godinu dana ranije bilo šest radnika manje.

EDePro se i danas bavi istraživanjem i razvojem “u ostalim prirodnim i tehničko – tehnološkim naukama”, ali je ta fabrika registrovana i za proizvodnju i promet NVO (naoružanje i vojna oprema), a bavi se i proizvodnjom metalnih proizvoda i spoljnom trgovinom.

U odnosu na pre 12 godina donekle se promenilo i njeno vlasništvo. Najveći udeo ima Branislav Jojić (39,6 odsto), a po 19,6 odsto imaju Milivoje Popović, Momčilo Šljukić i Slobodan Petković. Kako se sada navodi u Agenciji za privredne registre, dva odsto vlasništva poseduje i državna fima Jugoimport-SDPR.

Branislav Jojić je inače i direktor kompanije, protiv kojeg je zbog pomenute eksplozije bila podneta i krivična prijava, ali nije poznato kako je ceo proces okončan.

Jojić je inače bio redovni profesor i šef Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Kako je pisao “Blic”, za njega je javnost prvi put čula maja 2002. godine kada su SAD objavile spisak srpskih preduzeća koje pomažu Libiju u razvoju raketnog naoružanja. Srbiji je tada prećeno sankcijama.

Izvor: Nova.rs Foto: Nova.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top