SASTANAK U ZAGREBU ZAVRŠEN, Čović: Birati legtimne predstavnike, Izetbegović: Ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s liderima HDZ BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem oglasili su se iz Vlade Hrvatske saopćenjem za javnost- 

U saopćenju se kaže: 

– Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je večeras kako je u Zagrebu, zajedno sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, informisao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o “našim odnosima, izborima i sporazumu o Mostaru”. To su bile naše teme, ali naravno da i dalje imamo različite poglede, dodao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH je kazao kako je insistirao da se drže sporazuma koji je zajedno potpisao sa Izetbegovićem.

“Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je da ne ispunjava formalne uslove, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće – pregled koji je došao nije uopšte razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e”, poručio je Čović.

Kazao je kako je konstitutivnost ustavna kategorija…

“Hrvatima, kao i Bošnjacima i Srbima, pripada da izaberu legitimne predstavnike na svim razinama vlasti upravo kako je to definisao Ankes 4 Ustava Bosne i Hercegovine, posebno kada se odnosi na izbor za Predsjedništvo BiH. Hrvatskog člana Predsjedništva već treći put biraju Bošnjaci, a ista situacija je i u klubovima naroda. Mi insistiramo da Hrvate biraju Hrvati, a ne, kao do sada, da to rade Bošnjaci za nas”, naveo je Čović.

Ocijenio je kako politika SDA, koju predvodi Izetbegović, ima komociju da bira Hrvatima predstavnike.

“Recimo izaberete dva bošnjačka člana Predsjedništva koji u diplomaciji pošalju svoje ljude, gdje više nema Hrvata, i isto uradite u CIK-u BiH i Centralnoj banci… Prava prepreka je politika SDA koja je ovih dana vrlo jasno poslala poruku kako će ono što su uradili sa Komšićem prenijeti na niže nivoe vlasti. To je jedna ideologija traženja građanske države, a to je, kada se jasno prevede, unitaristička država”, zaključio je Čović.

Poručio je kako za sad neće pristati na formiranje Vlade FBiH.

“Naravno da nema Federalne vlade kada ne možemo provesti ono o čemu smo se dogovorili. Kada nađemo partnera sa kojim možemo imati program, naravno da ćemo imati Federalnu vladu”.

Na kraju je kazao kako je “opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine”…

“To je izraz koji se često koristi u političkom Sarajevu, i onda to je put trajnom nefunkcionisanju BiH”, naveo je na kraju obraćanja medjima Dragan Čović.

Bakir Izetbegović predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u Zagrebu razgovarao sa RTL-ovom reporterkom Damirom Gregoret. 

– Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski. 

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, gostovao je večeras u Dnevniku 2 na Federalnoj televiziji. U svom televizijskom nastupu Komšić je govorio o predstojećem sastanku u Briselu, rezultatima u pogledu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u EU, kao i o sastanku Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa Andrejom Plenkovićem večeras u Zagrebu.

O večerašnjem susretu Izetbegovića, Čovića i Plenkovića u Zagrebu, Komšić kaže kako on lično nikada ne bi pristao da bude učesnik takvog razgovora i da se unutrašnja pitanja BiH ne rješavaju u Zagrebu

– Unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine se ne rješavaju u Zagrebu. Jučer sam razgovorao sa gospodinom Izetbegovićem i savjetovao ga da ja ne bih pristao da idem u Zagreb na taj sastanak. Izetbegović mi je rekao da treba razgovarati i da je to dobra stvar, kaže Komšić.

Dodao je da se slaže za Izetbegovićem da treba razgovarati ali da je veoma bitno stvari postaviti u pravom smjeru, ne dozvoliti da ovo večeras bude sastanak “etničkih lidera” nego sastanak “šefova stranaka”.

– Politika Zagreba je takva da oni nas ne gledaju kao državu nego kao teritoriju. Misle da se mogu miješati u unutrašnja pitanja BiH, a to nije nimalo dobro. Generalno Beograd i Zagreb u saradnji sa Dodikom i Čovićem imaju slične stavove i poglede na BiH, kazao je Komšić.

Izvor: n1, klix.ba,vijesti.ba, Foto: Vlada RH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top